برای جلوگیری از دعوای خواهر و برادر در خانه چه کنیم؟ جروبحث و دعوا بین خواهر و برادر در خانه بسیار متداول است؛ با اینحال، اگر طولانیمدت باشد منجر به یک ارتباط مخرب همراه با آزار کلامی و فیزیکی میشود. بسیاری از والدین بر این باورند که کودکان باید اختلافهایشان را خودشان حل کنند، این راهحل یک مزیت مهم دارد؛ مداخله والدین هنگام دعوای فرزندان باعث ایجاد تبعیض و طرفداری از یکی نسبت به دیگری میشود و در نتیجه رابطه کودک با والدین ناکارآمد و پرتنش میشود. گروهی دیگر از والدین معتقدند که کودکان برای حل اختلافاتشان به مداخله آنها نیاز دارند، والدین فکر میکنند که کودکان بدون راهنمایی و مداخله آنها نمیتوانند مشکلاتشان را به طور مؤثر حل کنند.
رقابت بین فرزندان را چگونه مدیریت کنیم؟ ما در این مقاله به ارائه 6 راهکار برای جلوگیری از دعوای خواهر و برادر در خانه میپردازیم.
6 راهکار برای جلوگیری از دعوای خواهر و برادر
امّا مسئله قابل تأمل این است که کارِ درست چیست؟ پس پدر و مادر باید چه کنند؟ بگذارند کودکانشان دعوا کنند؟ یا مدام مداخله کنند؟پس راهکار جلوگیری از دعوای خواهر و برادر چیست؟ در حقیقت واکنشهای والدین بستگی به موقعیت دارد، در برخی موارد والدین باید مداخله کنند و در موارد دیگر نباید واکنشی نشان دهند.
1. قوانینی خانوادگی برای مشاجره کودکان تنظیم کنید.
قوانین اساسی برای نحوه رفتار خواهر و برادرها با یکدیگر تنظیم کنید. برای مثال، قانون احترام به یکدیگر در شرایط دعوا و اختلاف؛ تمامی افراد خانواده بایستی احترام یکدیگر را حفظ کنند و با هم رفتار محترمانه داشته باشند. به کودکان توضیح دهید که گاهی بین افراد اختلاف به وجود میآید، امّا نباید به یکدیگر توهین کنند یا ضربه فیزیکی بزنند. عواقب رعایتنکردن قوانین را برای کودکان توضیح دهید و در صورت رعایتنکردن قوانینِ خانه، محرومیتها را اعمال کنید.
2. به کودکان برای حل تعارضات و مشکلاتشان با یکدیگر فرصت کافی بدهید.
هنگامی که به کودکان فرصت بحثکردن با یکدیگر و حل تعارضاتشان را میدهید، کودکان یاد میگیرند که با صحبتکردن راهحلهایی برای اختلافشان پیدا کنند.
3. رقابت بین خواهر و برادر را با جانبداری بدتر نکنید.
والدین باید از این اشتباه خودداری کنند و همواره عادلانه و بدون ترجیح، به مدیریت دعواها یا جروبحثها واکنش نشان دهند. ترجیحدادن یکی از فرزندان میتواند به تبعات منفی نظیر حسادت و احساس عدم عدالت منجر شود که حتی در بزرگسال هم آسیبزا خواهد شد.
4. مهارت حل مشکل را به کودکان آموزش دهید.
مهارت حل تعارض در کودکان عبارت از – توانایی شناسایی، – تحلیل و – مدیریت تعارضات و اختلافات در روابط میانفردی کودکان است. این مهارت شامل استفاده از راهکارهای سازنده و غیرخشونتآمیز برای حل مسائل، ارتباط اثربخش با دیگران، تصمیمگیری درست و قابلیت پذیرش نظرات مختلف میشود. مهارت حل تعارض به کودکان کمک میکند تا مهارتهای ارتباطی قویتری بسازند و بتوانند در مواجهه با تعارضات روزمره، بهصورت سازنده و صلحآمیز عمل کنند.