تقویت توانایی های تحلیلی و منطقی در کودکان به کمک بازی های فکری

توانایی های تحلیلی و منطقی در کودکان| کدی‌لند

توانایی های تحلیلی و منطقی در کودکان چیست؟ زمانی که والدین برای خرید اسباب‌بازی کودک وارد اسباب‌بازی فروشی می‌شوند، با انبوهی از چیزهای رنگارنگی مواجه می‌شوند که برخی پرکاربرد و برخی هم فقط زیبا و بی‌فایده‌اند. با این حال خانواده‌ها همواره به دنبال بازی‌هایی هستند که به همراه رشد کودک باشد.

توانایی های تحلیلی و منطقی در کودکان

توانایی داشتن تفکر انتقادی، قدرت تحلیل و حل مسئله، همه مهارت‌هایی هستند که اگر در کودکی تقویت شوند، می‌توانند در بسیاری از چالش‌های بزرگسالی هم به کمک فرد بیایند. بازی‌های فکری یکی از بهترین راه‌ها برای تقویت توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان است. در ادامه به فواید این بازی‌ها بیشتر می‌پردازیم.

بازی فکری چیست؟

بازی فکری هر نوع فعالیت ذهنی هدفمند است، که به صورت فردی یا گروهی، اجرا می‌شود و توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان و بزرگسالان را، بهبود می‌بخشد. این بازی‌ها برای کلیه سنین، طراحی شدند و تمرکز فرد را، تقویت می‌کنند. از شطرنج تا کارت بازی، سودوکو و مکعب‌های روبیک، همه بازی فکری محسوب می‌شوند. بازی‌های فکری انواع مختلفی دارند؛ مثلاً بازی‌های فکری رومیزی، بازی‌هایی هستند که روی یک تخته یا صفحه طراحی شدند. بازی‌های فکری پازلی هم، همان پازل‌ها یا روبیک‌ها هستند، که فرد باید آنها را حل کند. بازی‌های اتاق فرار همان‌طور که از نامشان پیدا است، بازی‌های گروهی فعالیت محوری هستند، که طی آنها فرد باید معمایی را حل کند و به سمت مسیر مشخصی پیش برود. مثلاً راز جنگل یکی از این بازی‌ها است، که اکثر ما با آن خاطرات زیادی داریم.

یکی دیگر از انواع بازی‌های فکری، که در تقویت توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان و البته بزرگ‌ترها، نقش مهمی ایفا می‌کند، بازی‌های کارتی است. برخی از بازی‌های فکری، مانند سودوکو یا جدول، کاغذی و نوشتاری هستند، که در روزنامه‌ها و مجلات هم یافت می‌شوند. یک‌سری از بازی‌های فکری، هم حرکتی و نقش‌آفرینی هستند و نمونه بارز آن، پانتومیم است.

فواید بازی فکری که منجر به تقویت توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان می‌شود

بازی‌های فکری در بهبود توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان، نقش مهمی دارند. این بازی‌ها می‌توانند مهارت حل مسئله را در افراد بهبود ببخشند. کودک باید در مراحل مختلف بازی، به دنبال راه‌حل‌های نوآورانه و خلاقانه باشد و بتواند مشکلی را حل کند، تا به بازی ادامه دهد. در بازی فکری، کودک باید مسئله را از زوایای مختلف بررسی کند، دست به آزمون و خطا بزند و گاهی ریسک کند، که همه قدرت تحلیل و تفکر منطقی را در وی تقویت می‌کنند. همچنین بازی‌های فکری دامنه ادراک افراد را، گسترش می‌دهد.

در بسیاری از موارد، بازی‌های فکری منجر به بهبود تمرکز در کودکان هم می‌شوند. کودک برای اینکه بداند قدم بعدی‌اش چیست، باید کاملاً روی بازی و هدف خود متمرکز باشد، وگرنه فرصت پیروزی را از دست خواهد داد. برای همین در خیلی از مواقع، به کودکانی که مشکلات مربوط به توجه و تمرکز دارند، انواع بازی‌های فکری پیشنهاد می‌شود، تا علاوه بر بهبود توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان، قدرت تمرکزشان هم تقویت شود. این بازی‌ها می‌توانند با تحریک مغز، آن را وادار به فکر کردن و پیدا کردن راه‌حل‌های مختلف کنند.

در واقع این بازی‌ها، نوعی ورزش ذهن محسوب می‌شوند و آن را برای افزایش قابلیت یادگیری انعطاف‌پذیرتر می‌کنند. بعضی از بازی‌های فکری، مانند سودوکو یا روبیک مهارت‌های ریاضی فرد را تقویت می‌کنند. همانطور که می‌دانید این بازی‌ها، در بهبود حافظه هم نقش دارند، طوری که به افرادی که در معرض آلزایمر هستند هم، توصیه می‌شود جدول یا سودوکو حل کنند.

سایر فواید بازی فکری

علاوه بر بهبود توانایی‌های تحلیلی و منطقی در کودکان، بازی‌های فکری دانش آنها را هم، بیشتر می‌کند. جدول حل کردن، منجر به افزایش اطلاعات عمومی می‌شود و برخی از بازی‌های رومیزی گروهی هم، مهارت‌های اقتصادی، اجتماعی و علمی بچه‌ها را بالا می‌برند. مثلاً بازی تخته‌ای گروهی مونوپولی، در آموزش امور اقتصادی نقش مهمی دارد. یکی از فواید بازی‌های فکری، که نباید از آن غافل شد، بهبود مهارت‌های اجتماعی کودکان است. آن‌ها گاهی در برخی بازی‌ها، باید به صورت گروهی فعالیت کنند، باید دست به رقابت بزنند و البته با هم همکاری کنند. همه این‌ها باعث می‌شود، تا مهارت تعاملات اجتماعی افراد تقویت شود. خیلی مواقع خانواده‌ها، می‌توانند با این بازی‌ها ارتباطات خود را، در دل خانواده تقویت کنند و به فرزند خود نزدیک‌تر شوند.

یک کارکرد مهم دیگر بازی‌های فکری، که نباید از آن غافل شد، کاهش استرس و نگرانی‌ها است. بازی کردن به صورت کلی، فراغتی در افراد و بخصوص کودکان ایجاد می‌کند، که استرسشان را کمتر می‌کند و آرامش بیشتری، برایشان به همراه دارد. اعتماد به نفس کودک را هم بیشتر می‌کند. زمانی که کودک با قدرت فکر، تخیل و تحلیل به حل مسئله می‌پردازد، اعتماد به نفس بیشتری هم برای حل مسائل دیگر خواهد داشت. لازم به ذکر است، که این بازی‌ها معمولاً هزینه بسیار کمی دارند و از نظر اقتصادی هم به صرفه هستند. برخی از بازی‌ها را می‌توان در مطب دکتر، موقع انتظار یا در ماشین هم اجرا کرد (مثل مکعب روبیک). این بازی‌ها همچنین کودکان را، از بازی‌های ویدئویی که آثار مخرب بیشتری برای آنها دارند، دور می‌کنند و به دنیای واقعی و ارتباطات واقعی با دیگران، سوق می‌دهد.

شما می توانید سرگرمی‌های مناسب کودکتان را در کدی لند انتخاب کنید