روش های توانبخشی اوتیسم در کودکان; راهنمای کامل و جامع انواع خدمات

روش های توانبخشی اوتیسم در کودکان| کدی لند

روش های توانبخشی اوتیسم در کودکان; اصطلاح توان‌بخشی شامل مجموعه‌ای از درمان‌ها و فرایندهایی می‌شود که برای بهبود سلامت، عملکرد یا کیفیت زندگی فرد به‌کار می‌روند. هدف توان‌بخشی بازیابی یا به حداکثر رساندن توانایی‌هایی است که اغلب به دلیل بیماری، آسیب یا ناتوانی از دست می‌روند.

اوتیسم یک اختلال عصب-رشدی است که با ایجاد یکسری نقایص موجب ایجاد تداخل در رشد و عملکرد مغز در طول فاز شکل‌گیری آن می‌شود. این اختلال اساسا خود را به‌صورت مشکلاتی در سه حوزه عملکردی اصلی کودک بروز می‌دهد. این‌ها شامل حوزه‌های اجتماعی، ارتباطی و بازی تجسمی در رشد و نمو کودک می‌شوند.

کدی لند فروشگاه آنلاین با خرید آسان و ارسال سریع در زمینه بازی های کودکانه و محصولات توانبخشی کودکان می‌باشد، که بهترین بازی ها و ابزارهای آموزشی برای رشد و توسعه کودکان را عرضه می‌کند.

روش های توانبخشی اوتیسم در کودکان چیست؟

 استفاده از روش‌های توان‌بخشی اوتیسم در کودکان می‌تواند باعث بهبود توانایی و افزایش مهارت‌های زندگی در افراد دارای طیف اوتیسم شود. برنامه‌های درمانی برای این اختلال باتوجه‌به نیازهای روزمره افراد تنظیم شده و با آموزش مهارت‌های اجتماعی و ارتباط موثر با افراد می‌تواند در کنترل بیماری اوتیسم نقش مهمی داشته باشد. این برنامه‌ها شامل آموزش‌های مؤثر برای والدین و همچنین کودکان می‌شوند.

  • مهارت‌های حرکتی

توسعه و رشد مهارت‌های مختلف عنصری حیاتی در کاردرمانی هستند. کودکان دارای ناتوانی‌های رشدی اغلب با مهارت‌های حرکتی ظریف و درشت مشکل دارند که این مسئله می‌تواند باعث ناتوانی در انجام فعالیت‌های روزانه مانند مسواک‌زدن، بستن دکمه‌های لباس و نوشتن شود.

  • مهارت‌های حرکتی ظریف 

کار درمانگر فعالیت‌هایی مانند فشردن خمیربازی، استفاده از قیچی، استفاده از گیره‌های پارچه‌ای را طراحی می‌کند که به کودک کمک می‌کند مهارت‌های حرکتی ظریف خود را تقویت کند. این فعالیت‌ها به بهبود مهارت‌های حرکتی ظریف کمک می‌کنند.

  • مهارت‌های حرکتی درشت

کار درمانگر همچنین فعالیت‌هایی را طراحی می‌کند که به رشد مهارت‌های حرکتی درشت کودک مانند پریدن و دویدن کمک می‌کنند. این فعالیت‌ها به بهبود مهارت‌های حرکتی درشت که به تعادل، هماهنگی و حرکت کمک می‌کنند، نیز می‌پردازند. این فعالیت‌ها همچنین در بهبود هماهنگی دست و چشم و کنترل وضعیتی نیز مفید هستند.

مهارت های حرکتی درشتی در روش های توانبخشی اوتیسم در کودکان| کدی لند

  • پردازش حسی

پردازش حسی یکی دیگر از حوزه‌های مهمی است که کاردرمانی روی آن تمرکز دارد. کودکان دارای ناتوانی‌های رشدی در پردازش اطلاعات حسی مانند لامسه، شنوایی، چشایی، بویایی و بینایی مشکل دارند. این مسئله می‌تواند منجر به‌اضافه بار حسی شود. کاردرمانگران با کودکان کار می‌کنند تا راهبردهایی را برای تنظیم بهتر سیستم‌های حسی آن‌ها ازطریق قرارگرفتن در معرض انواع تجربیات حسی ایجاد کنند. 

مشکلات پردازش حسی اغلب باعث ناتوانی کودک در انجام مهارت‌های روزمره زندگی مانند تهیه غذا، راه‌رفتن با پای‌برهنه، حمام‌کردن، پوشیدن لباس‌هایی با بافت‌های مختلف، استفاده از لوازم جانبی خاص و غیره می‌شوند. کاردرمانی بر روی بهبود پردازش حسی با استفاده از بازی‌های حسی و مداخلات هدفمند کار می‌کند.

  • مهارت‌های اجتماعی

این مهارت‌ها برای رشد کودکان ضروری هستند. کودکان با نیازهای ویژه با ارتباطات و تعاملات اجتماعی مشکل دارند. کار درمانگران فعالیت‌هایی گروهی طراحی می‌کنند که کار تیمی، نوبت گرفتن و ارتباط را تشویق ‌کنند. این فعالیت‌ها به کودکان مبتلا به ناتوانی‌های رشدی کمک می‌کنند تا روابط دوستانه و مهارت‌های اجتماعی را که در زندگی ضروری هستند، بیاموزند. 

از آنجایی‌که کودکان با نیازهای ویژه با برقراری ارتباط مشکل دارند، اغلب از تعامل اجتماعی اجتناب می‌کنند و این مسئله منجر به انزوای اجتماعی و اختلال اضطراب، فوبیای اجتماعی و افسردگی می‌شود. کاردرمانگر به همراه گفتار درمانگر به رفع مشکلات شنوایی و گفتاری کودکان کمک می‌کنند تا بتوانند با دیگران ارتباط برقرار کنند. 

کار درمانگران همچنین با  روش‌های توان‌بخشی اوتیسم در کودکان روی مهارت‌های اجتماعی مانند کنترل تکانه، نوبت گرفتن، توجه در بحث گروهی و غیره کار می‌کنند.

  • عملکردهای اجرایی

در نهایت، کاردرمانی رشد شناختی را ازطریق استفاده از بازی‌ها و پازل‌ها بهبود می‌بخشد. کودکان  با ناتوانی‌های شناختی می‌توانند از درمانی که بر حافظه (دیداری و شنوایی)، حل مسئله و مهارت‌های سازماندهی تمرکز دارد، بهره زیادی ببرند. 

کاردرمانی از یادگیری شمارش و املا گرفته تا تقویت مهارت‌های خواندن و نوشتن برای افزایش کلی آمادگی مدرسه، به کودکان مبتلا به ناتوانی‌های رشدی کمک می‌کند تا توانایی‌های شناختی (عملکردهای اجرایی) را توسعه دهند و کیفیت کلی زندگی خود را بهبود بخشند.

 

توانبخشی اختلال اوتیسم شامل چه مواردی است؟

افرادی که دچار اختلال اوتیسم هستند علاوه بر نقص در ایجاد ارتباط اجتماعی و رفتارهای تکرارشونده، اختلالات چشمگیری در پردازش ورودی‌های حسی خود هم دارند. این اختلالات می‌تواند در مهارت‌های حرکتی، هماهنگی عضلات بدن و حفظ تعادل تأثیر گذاشته و انجام وظایف عادی و روزمره را برای این افراد دشوارتر کند. ازاین‌رو نیاز بیشتری به توان‌بخشی و کاردرمانی برای افراد دارای طیف اوتیسم احساس می‌شود.

مطلب پیشنهادی: توانبخشی کودکان با نیاز های ویژه

هدف توانبخشی کودکان اوتیسم

هدف توان‌بخشی کودکان اوتیسم کمک به کودکان برای رسیدن به حداکثر پتانسیل خود در زمینه‌های زیر است:

  • مهارت‌های ارتباطی: بهبود توانایی کودک در برقراری ارتباط با دیگران از طریق زبان، کلمات، ژست‌ها و سایر روش‌ها.
  • مهارت‌های اجتماعی: بهبود توانایی کودک در برقراری ارتباط و تعامل با دیگران در موقعیت‌های مختلف.
  • مهارت‌های رفتاری: بهبود توانایی کودک در کنترل رفتار و مدیریت احساسات خود.
  • مهارت‌های حرکتی: بهبود توانایی کودک در انجام فعالیت‌های روزمره مانند لباس پوشیدن، غذاخوردن و استحمام.                                                     

اثربخشی توان‌بخشی

تحقیقات نشان داده است که توان‌بخشی می‌تواند به بهبود مهارت‌های ارتباطی، اجتماعی و رفتاری کودکان اوتیسم کمک کند. بااین‌حال، اثربخشی توان‌بخشی به عوامل مختلفی بستگی دارد، از جمله:

  • شدت علائم اوتیسم کودک
  • سن کودک در شروع توان‌بخشی
  • نوع و شدت خدمات توان‌بخشی
  • مشارکت خانواده و سایر مراقبان کودک

در مجموع، توان‌بخشی نقش مهمی در بهبود کیفیت زندگی کودکان اوتیسم و خانواده‌های آنها ایفا می‌کند.

نتیجه‌گیری

توان‌بخشی مجموعه‌ای از اقدامات مختلف است که به کودکان با نیازهای ویژه کمک می‌کند مهارت‌های مختلف را بیاموزند و قادر به انجام فعالیت‌های روزمره بدون کمک دیگران و به‌صورت مستقل باشند.