
بازی یک راه طبیعی و لذتبخش برای کودکان برای فعال ماندن، رشد کردن و شاد بودن است. بازی، انتخابی آزادانه است که به رشد سالم کودکان کمک میکند. کودکان برای داشتن سلامت جسمی و روانی خوب و یادگیری مهارتهای زندگی، از بدو تولد تا نوجوانی به فرصتهای مختلف بازی بدون ساختار نیاز دارند.
مزایای بازی برای کودکان
بازی، بهزیستی شناختی، جسمی، اجتماعی و عاطفی کودکان را بهبود میبخشد. کودکان از طریق بازی با جهان و خود آشنا میشوند. از مزایای بازی برای کودکان میتوان به تقویت مهارتهای مورد نیاز آنها برای مطالعه، کار و روابط اشاره کرد؛ مانند افزایش اعتمادبهنفس و عزتنفس، انعطافپذیری، تقویت مهارتهای اجتماعی، کسب استقلال، کنجکاوی و کاوش و تقویت مهارت کنارآمدن با موقعیتهای چالشبرانگیز.
رشد مهارتها در کودکان با بازی
بازی میتواند به کودکان کمک کند تا مهارتهای اجتماعی خود را با دیگران توسعه دهند. با گوشدادن، توجهکردن و بهاشتراکگذاشتن تجربیات بازی، کودک میتواند
- احساساتش را کشف کند.
- نظم در زندگی را بیاموزد.
- یاد بگیرد که چگونه خود را بیان کند.
- جنبههای عاطفی زندگی را بررسی کند.
بازی و خلاقیت
بازی به کودکان این فرصت را میدهد که به تخیلات خود اجازه دهند و دنیایی را برای خود بسازند که کنترل آن را خود در دست دارند. چه این یک بازی ساختگی باشد یا یک فعالیت هنری و کاردستی. بازی به کودکان این آزادی را میدهد تا فرصتهای جدید را کشف کنند و خارج از چارچوب فکر کنند؛ همچنین کمک میکند تا ایدههای منحصربهفرد و همچنین راهحلهای خلاقانه برای چالشهایی که با آنها روبرو هستند ارائه کنند.
هیچچیز برای کودکان رضایتبخشتر از این نیست که بتوانند خود را ابراز کنند. بنابراین خلاقیت یکی از مهمترین مهارتهایی است که باید در کودکان ایجاد شود. افزایش خلاقیت در کودکان با بازیکردن این فرصت را به آنها میدهد تا کنجکاویشان بهطور طبیعی تقویت شود. بازی سبب سفر کودک در دنیاهای مختلف برای اکتشاف و کشف است. علاوهبراین، بسیار سرگرمکننده نیز است!
بازی و یادگیری
بازی اغلب بهعنوان فعالیتی تعریف میشود که بهخاطر خودش انجام میشود، که با ابزار مشخص میشود نه هدف (فرآیند مهمتر از هر هدف است)، انعطافپذیری (اشیاء در ترکیبهای جدید قرار میگیرند یا نقشها به روشهای جدید ایفا میشوند)، و تأثیر مثبت (کودکان اغلب لبخند میزنند، میخندند و میگویند که از آن لذت میبرند).
این معیارها، بازی را با اکتشاف (تحقیق متمرکز وقتی که کودک با یک اسباب بازی یا محیط جدید بیشتر آشنا میشود، که ممکن است منجر به بازی شود)، کار (که هدف مشخصی دارد) و بازیها (فعالیتهای سازمانیافتهتر که در آن مواردی وجود دارد) مقایسه میکند. هدف، معمولاً برنده شدن در بازی است. از نظر رشدی، بازیهای دارای قوانین پس از حدود 6 سالگی رایج است، در حالی که بازی برای کودکان 2 تا 6 ساله بسیار متداول است.
چرا بازی میتواند برای کودکان اوتیسم مفید باشد؟
بازیها مهارتهای حلمسئله را در کودک تقویت میکنند. برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم که ممکن است با مهارتهای حل مسائل، عملکرد اجرایی و درگیرشدن در یادگیری با روشهای سنتی دستوپنجه نرم کنند، بازیها راههای سرگرمکننده و کم فشاری را برای تقویت این مهارتها ارائه میکنند که امیدواریم بتوان آن را در موقعیتهای دنیای واقعی در آینده به کار برد.
وقتی بازی میکنیم، یاد میگیریم، تجربه و کاوش میکنیم. بههمیندلیل است که بازیهای کودکان اوتیسم، مکمل عالی برای کمک به انواع درمانهای اوتیسم است؛ بهویژه وقتی صحبت از رشد مهارتهای اجتماعی باشد.
برای بسیاری از کودکان با اختلال طیف اوتیسم (ASD)، بازیها یک روش آموزشی مؤثر برای کار بر روی رفتارها و نشانههای اجتماعی هستند و اغلب خود بازیها، فرصتی برای تمرین اجتماعیشدن است. طیف گستردهای از بازیهای رومیزی، بازیهای آنلاین و سایر فعالیتهای سرگرمکننده که کودکان با اختلال طیف اوتیسم میتوانند با دوستان، اعضاءخانواده و مراقبان خود انجام دهند، وجود دارد.
مداخلات اوتیسم از طریق بازی مؤثرتر خواهند بود.
هیچکس نمیتواند تأثیر قدرتمندی را که بازی میتواند بر مغز در حال رشد داشته باشد انکار کند. بازیها، بهویژه بازیهای مشارکتی، کودکان را ملزم میکند تا مهارتهای خود را در رابطه با مواردی مانند ارتباط، تنظیم عاطفی و اخلاق تقویت کنند؛ بازیها همچنین بر رفتارهای عمومی در محیطهای گروهی نیز تأثیرگذار هستند.
بهاینترتیب، بازی به کودکان با اختلال طیف اوتیسم امکان میدهد تا خارج از محیط بیاموزند. محدودیتهای آموزشی مرسوم، فراهم کردن ابزارها و وسایلی که میتوانند در خانه، مدرسه و خارج از جامعه به کار گیرند، بسیار حائز اهمیت است.
از دیگر مزایای بازی برای کودکان با اختلال طیف اوتیسم این است که به آنها اعتمادبهنفس میدهد تا با دیگران در گروه سنی خود ارتباط برقرار کنند. این به تنهایی یک مزیت حیاتی است، زیرا کودکان در این طیف ممکن است بیش از حد به کمک بزرگسالان متکی باشند و کمتر در مورد چگونگی ارتباط با همسالان مطمئن باشند.
5 بازی برای تقویت مهارتهای اجتماعی کودکان با اختلال اوتیسم
بهعنوان بخشی از آموزش، ما همواره والدین و سایر ارائهدهندگان مراقبت را تشویق میکنیم تا بازیها را به عنوان راهی برای کمک به کودکان با اختلال طیف اوتیسم در بهبود مهارتهای اجتماعی آنها در روز خود بگنجانند. در این مقاله به برخی از بهترین بازیها برای شروع میپردازیم:
“ناودان و نردبان”
این بازی رومیزی کلاسیک برای یادگیری، آسان و سرگرمکننده است و حتی کودکان خردسال نیز میتوانند خیلی سریع، اصول اولیه آن را یاد بگیرند. با انداختن تاس، کودکان میتوانند یا به سمت خط پایان پیشروی کنند یا به نقطه شروع بازگردانده شوند و به نوبه خود یاد بگیرند که هم رفتار ورزشی و هم ناامیدی را در مقابل افراد دیگر مدیریت کنند.
“از رئیس پیروی کن”
بازیکنان را در یک صف جمع کنید، بهطوری که کودکی که در جلو قرار دارد به عنوان “رئیس یا رهبر” عمل کند و بقیه باید حرکات، صداها و اعمال او را تقلید کنند. در طول مسیر، کودکان روی نوبت گرفتن و پیروی از دستورالعملها کار میکنند و میتوانند متمرکز بودن بر تمرین را نیز تقویت کنند.
“ماینکرافت”
درحالی که دنیای ماینکرافت ممکن است روی یک صفحه وجود داشته باشد، مهارتهای اجتماعی که میتواند به کمک آن تقویت شود همگی بسیار واقعی هستند. قلمرو دیجیتالی این بازی، بسیار محبوب کودکان است که مملوء از فرصتهایی برای ارتباط و تعامل است. همچنین به توسعه سایر مهارتهای ضروری مانند نحوه یادگیری از اشتباهات و چگونگی راهاندازی و کاوش ایمن کمک میکند.
“توپ را بغلتون”
در یک دایره بنشینید و بهنوبت توپ را به سمت دیگران در گروه بچرخانید. این بازی بهطور شگفتانگیزی برای چیزهای بسیار ساده مفید است و به کودکان فرصتی برای شرکت در یک فعالیت گروهی بدون استرس میدهد که همکاری را تشویق میکند و مستلزم توجه آنها به کارهایی است که اطرافیانشان انجام میدهند. برای افزودن یک لایه مفید دیگر به آن، از بازیکنان بخواهید قبل از اینکه توپ را در جهت خود بغلتانند، نام شخصی را که به او پاس میدهند را صدا بزنند.
“شکار پرنده”
شکار یک پرنده را نصب کنید و از کودکان بخواهید در گروههای دو نفره یا بیشتر باهم همکاری کنند تا همه موارد موجود در لیستی را که با هم تهیه کردهاید را پیدا کنند. آنها در این بازی برای رسیدن به یک هدف مشترک همکاری میکنند، تصمیمگیری را در یک محیط گروهی مدیریت میکنند، دستورالعملها را میآموزند و آنها را دنبال میکنند.
همیشه دلایل خوبی برای معرفی بازیهای سرگرمکنندهی بیشتر برای کودک وجود دارد. برای انتخاب بازیهای مناسب کودک خود، از والدین و مراقبان کودک مشورت بگیرید.