بازی های نمادین چیست؟ یکی از مراحل مهم رشد بازی در کودکان است. بازی یک فرآیند طبیعی برای رشد کودک حیاتی است. شما بهعنوان یک والد باید در مورد این نوع بازیها و اینکه چطور میتوانید آن را در خانه یا مدرسه پرورش دهید، بدانید.
اگر میخواهید بدانید که بازی درمانی چیست و چگونه به کودکان کمک میکند؟ در این مقاله با ما همراه باشید تا انواع بازی های نمادین را بشناسید
بازی های نمادین چیست ؟
از انواع بازیها در کودکان است که در آن کودکان خردسال از یک شی یا اسباببازیهای بهجای شی دیگری استفاده میکنند؛ بازیهای نمادین رایج بازیهایی شبیه به بازیهای فانتزی، بازیهای تخیلی و یا بازیهای نمایشی است.
مثالهایی از بازیهای نمادین در کودکان
اگر کمی به بازیهای کودکان دقت کنید، میتوانید بازیهای نمادین را در بازیهای عادی آنها پیدا کنید. یک مثال از بازیهای نمادین، لگویی است که به تلفن همراه تبدیل میشود و از آن برای تماس با مامان یا بابا در محل کار استفاده میشود. لگوها هم قابلیت زیادی برای استفاده در بازی نمادین دارند. این اسباببازیهای جذاب کودکانه، هر لحظه میتوانند به چیزی تبدیل شوند و در بازی نمادین مورد استفاده قرار گیرند.
یک نمونه متعارف دیگر هم جعبههای خالیای است که کودکان آن را به ماشین یا قایق تبدیل میکنند. گاهی هم طناببازی را به شلنگ آتشنشانی تبدیل کرده و با آن نقش آتشنشان را ایفا میکنند. بنابراین اسباب بازیهای مورداستفاده در بازیهای نمادین میتوانند به شکل هر نوع شیء، اسباببازی یا مواد زائد باشند و تنها نیازمند قوه تخیل هستند. کودکان با استفاده از این وسایل در بازیهای نمادین خود نقشهای مختلفی کسب میکنند؛ گاهی پلیس و گاهی هم آتشنشان میشوند. این نقشها و بازیها علاوه بر تقویت قوه تخیل کودکان، آنها را برای پذیرش نقشهای آینده خود هم آماده میکند. همچنین کودک با قرار دادن خود در جای دیگری، مثل معلم، با کار او آشنایی بیشتری پیدا کرده و این انتخاب نقش میتواند در تقویت همدلی در کودک نیز نقش داشته باشد. زمانی که او خود را جای مادر یا پدر قرار میدهد، با توقعاتی که والدین دارند بیشتر آشنا خواهد شد.
نمونه هایی از بازی های نمادین در کودکان:
– مثالی از بازی های نمادین، لگویی است که به تلفن همراه تبدیل میشود و از آن برای تماس با مامان یا بابا در محل کار استفاده میشود.
-گاری که در فروشگاه بازی تبدیل به یک چرخ خرید میشود.
– کارتن کوچکی را که تبدیل به یک قارچ سمی میکنند.
– تعدادی پتو و صندلی را که تبدیل به یک چادر میکنند.
– لگوهای مختلفی که تبدیل به میشود.
-جعبه که تبدیل به قایق میشود.
-طناب پرش که تبدیل به لوله آتشنشانی میشود.
بنابراین اسباب بازیهای بازیهای نمادین میتوانند به شکل هر نوع شی، اسباببازی یا مواد زائد باشند و تنها نیازمند قوه تخیل است.
منظور از بازی های نمادین چیست؟
آیا وقتی که کودک بودید به خانه مادربزرگتان میرفتید و با بالشتها و تشکها برای خودتان قلعه درست میکردید؟ یا شاید روی میز لحاف انداخته و از آن برای خود یک خانه رویایی میساختید. به اینها بازی نمادین میگویند. بازیهای نمادین از انواع بازیها در کودکان است که در آن کودکان خردسال از یک شیء یا اسباببازیهای بهجای شیء دیگری استفاده میکنند؛ بازیهای نمادین رایج بازیهایی شبیه به بازیهای فانتزی، بازیهای تخیلی و یا بازیهای نمایشی است. گویی که کودک در صحنه تئاتر قرار گرفته و تخیل خود را برای بینندگان فرضی اجرا میکند.
تفاوت بین بازی های نمادین و بازیهای وانمودی چیست؟
در حالی که بازیهای نمادین و بازیهای وانمودی شبیه هم هستند، برخی نظریه پردازان از بازیهای وانمودی به عنوان اصطلاحی برای توصیف بازیهای نمادین و بازیهای عملکردی، با هم استفاده میکنند. بازیهای عملکردی، پیشنمادین هستند و به بازی کودکی اشاره دارد که از یک شیء به طور مناسب و به شیوهای مرسوم استفاده میکند؛ برای مثال، کودکی که یک گوشی اسباببازی را برمیدارد و آن را کنار گوش خود میگذارد و مشغول صحبت کردن میشود، بازی عملکردی میکند. در حالی که کودکی که یک لگو یا شیء دیگری را برمیدارد و روی گوش خود میگذارد و حرکت میکند، بازیهای نمادین انجام میدهد.
اکثریت محققین توافق دارند که بازی، زمانی نمادین است که به وضوح یک شیء در مقابل یک شی دیگر قرار گیرد یا زمانی که وانمود کند یک شیء غایبی وجود دارد؛ به عبارتی دیگر، تظاهر کند گوشی در دست دارد امّا چیزی در دست نداشته باشد.
مطلب پیشنهادی: اهمیت بازی مستقل برای کودکان