مهارت دوست‌ یابی در کودک را چگونه تقویت کنیم؟

دوست‌ یابی در کودک|کدی لند

دوست‌ یابی در کودک و ارتباط‌گرفتن با سایر کودکان همسن خود، یکی از مهم‌ترین مهارت‌هایی است که هر کودکی باید آن را بیاموزد. همه والدین وظیفه دارند تا مهارت‌های اجتماعی دوست‌یابی را از همان دوران کودکی به فرزندانشان بیاموزند تا در بزرگسالی با مشکل روبه‌رو نشوند.

بااین‌حال، برخی از کودکان هستند که تمایل چندانی به دوست‌شدن با کودکان همسن خود ندارند و به همین علت، بسیاری از والدین نگران آینده فرزندانشان هستند. مثلاً کودکان تکانشی و بیش‌فعال اغلب به دلیل عدم کنترل تکانه‌ها و مشکل در رعایت قوانین اجتماعی مانند نوبت گرفتن یا بدرفتاری با سایر کودکان در پیداکردن و حفظ دوستی مشکل دارند.

چرا شکل‌گیری مهارت‌های دوستی و دوست‌ یابی در کودک مهم است؟

چرا کودکان باید با دوستانشان بازی کنند؟ حمایت عاطفی دوستان یکی از جنبه‌های مهم رشد در دوران کودکی است. وقتی آن‌ها در موقعیت‌های سخت قرار می‌گیرند یا با مشکلی روبه‌رو می‌شوند، بودن یک دوست در کنارشان، نحوه کنار‌ آمدن آن‌ها با احساساتشان را متفاوت می‌کند. مثلاً وقتی کودک در موقعیتی سخت مثل انتقال به مدرسه جدید قرار می‌گیرد، داشتن یک دوست، اضطراب و تنهایی او را کاهش ‌می‌دهد. دوست‌ یابی در کودک میتواند به او احساس اطمینان دهد و به او کمک کند تا با محیط جدید سازگار شود. علاوه بر این، کودکان می‌توانند افکار، رؤیاها و ترس‌هایشان را بدون نگرانی از قضاوت با دوستانشان در میان بگذارند.

همچنین، تعامل با دوستان محیطی را برای کودکان فراهم می‌کند تا یاد بگیرند چگونه اختلاف‌نظرها و سوءتفاهم‌ها را حل کنند. بچه‌ها در کنار دوستانشان مهارت‌های مذاکره، حل مسئله و سازش را یاد می‌گیرند و توانایی آن‌ها در پیداکردن راه‌حل‌های برد-برد و حفظ روابط سالم پرورش می‌یابد.

رشد شناختی که شامل تفکر، حل مسئله و رشد فکری او است، تا حد زیادی تحت‌ تأثیر روابط دوستی در دوران کودکی قرار دارد. توانایی‌های ذهنی کودکان از طریق تعامل و تجربیات مشترک با دوستان به شیوه‌های مختلف تقویت می‌شود. گروهی از کودکان را تصور کنید که در حال انجام یک بازی وانمودی مانند “خاله‌بازی” هستند. در این نمایش تخیلی، نقش‌ها را تعیین می‌کنند، نمایشنامه را خلق می‌کنند و از خلاقیت خود برای ساختن داستان استفاده می‌کنند. علاوه بر این، روابط دوستانه مهارت‌های زبانی کودکان را تقویت می‌کند، زیرا کودکان در گفت‌وگو و بحث با همسالان خود شرکت می‌کنند و از طریق این تعاملات، کلمات جدیدی یاد می‌گیرند و دایرة واژگانی خود را گسترش می‌دهند. روابط دوستانه به کودکان امکان می‌دهد تا فعالانه گوش بدهند و با دیدگاه‌های مختلف آشنا شوند.

چگونه به کودکمان برای دوست‌یابی کمک کنیم؟

آموزش مهارت‌های اجتماعی به کودکان

مهارت‌های اجتماعی به طور طبیعی برای همه کودکان به وجود نمی‌آید. هر فرد براي زندگي موفق در يک جامعه، علاوه بر مهارت‌های فردی به مهارت‌های اجتماعی نیز نیاز دارند. کودکان برای آن‌که خودشان را با اجتماعی که در آن زندگی می‌کنند، سازگارتر کنند باید انواع مهارت‌های اجتماعی مختلف را بیاموزند. مهارت‌های اجتماعی کودکان در برگیرنده طیف وسیعی از توانایی‌های گروهی، از آغاز، حفظ و پایان یک مکالمه ساده تا تشخیص علائم ارتباط اجتماعی و حتی پیچیده‌ترین آن‌ها مثل، فرایند حل مشکل و تعارض است. والدین می‌توانند مهارت‌های اجتماعی کودکان را با استفاده از روش‌های گوناگون مثل مدل‌سازی، نقش بازی‌کردن و اجرا نمایش و تمرین به فرزندانشان بیاموزند. حالات چهره‌ای مثل خندیدن، رعایت فاصله اجتماعی نسبت به دیگران، لحن صدا، احوالپرسی با دیگران، گفتگوکردن، بازی و کارکردن با دیگران، جلب‌توجه و درخواست کمک، مهار پرخاشگری، آراستگی و بهداشت پایه و اساس مهارت‌های اجتماعی کودکان هستند.

کودکان تکانشی و بیش‌فعال اغلب به دلیل رفتارهایشان موانع زیادی برای دوستی دارند. مهارت‌های اجتماعی را با آموزش و تمرین می‌توانید به کودک یاد بدهید با کودک در مورد نحوه میزبانی و رفتارهایی که باعث احساس راحتی مهمان می‌شود صحبت کنید. مهارت را می‌توان با استفاده از يك فيلم كوتاه یا كارتون، يك نمايش عروسكي و يا تذکردادن به كودك و راهنمايي او به فعالیت‌هایی كه در گروه همسالان در جريان است، شرح داد.

 

چگونه به کودکان خجالتی کمک کنیم؟

چگونه به کودکمان برای دوست‌یابی کمک کنیم؟یادگیری نحوه رفتار با کودکان خجالتی یک مهارت مهم برای والدین بچه‌های کم‌رو و خجالتی است. بسیاری از کودکان در دوران کودکی، کم‌رو هستند. کودکان خجالتی از قرارگرفتن در موقعیت‌های جدید اجتماعی احساس ناراحتی می‌کنند. والدین عزیز دقت کنید که از زدن برچسب‌هایی مانند بچه من خجالتیه! جدا خودداری کنید. کودکانی که با برچسب خجالتی و کم‌رو شناخته می‌شوند، متأسفانه خود را به دیگران همین‌گونه معرفی می‌کنند.

استعدادها و علایق کودک کمرو خود را کشف کنید و برای تقویت آن‌ها تلاش کنید. مثلاً اگر کودک خجالتی شما عاشق فوتبال است، او را تشویق کنید تا برای پیوستن به تیم فوتبال مدرسه تلاش کند.

زمانی که فرزندان خجالتی ما در فعالیت‌های ورزشی شرکت می‌کنند، به طور طبیعی با هم‌تیمی‌های خود ارتباط برقرار می‌کند و روابط دوستانه ایجاد می‌کنند. به کودکان خجالتی اجازه دهید که خودشان صحبت کنند. درعین‌حال بسیار مهم است که در برابر تمسخر از کودکان خود محافظت کنید. اما اگر همسالان، سایر معلمان یا دوستان از آن‌ها سؤال می‌پرسند، از صحبت‌کردن از طرف آن‌ها خودداری کنید.

 

هر کودکی متفاوت است

فرزندان درون‌گرا برای تجدید قوای درونی خود نیاز دارند که تنها باشند. این کودکان غالباً تصویری نگران‌کننده از خود در برابر والدین بروز می‌دهند. دیرجوش هستند و معمولاً به‌تنهایی یا نهایتاً با دو تا سه هم‌بازی بازی می‌کنند. از طریق خواندن و گوش‌دادن بهتر یاد می‌گیرند. برعکس فرزندان برون‌گرا که با مشارکت در فعالیت‌های عملی بهتر می‌آموزند.

چند پیشنهاد راحت برای تقویت مهارت دوست یابی در کودک

  • اولین راه صحبت کردن است.

شما می‌توانید با صحبت کردن و گفتن از مزایای دوستان خوب و داشتن دوست، کودکتان را ترغیب به پیدا کردن دوست کنید. بهترین الگوی کودکان خود شما هستید، پس عکس‌های قدیمی خودتان را با دوستان خوبتان جمع کنید، از خاطرات دوران مدرسه بگویید و کارهای جذابی که با دوستانتان می‌کردید.

 دوستانتان را به منزل خود دعوت کنید یا با هم بیرون بروید و آنها هم با تعریف داستان‌ها و ماجراهای هیجان‌انگیز کودک را به دوست‌یابی دعوت خواهند کرد.

  • از ابزارهای مختلف استفاده کنید.

با کودک با ابزارهای کودکی صحبت کنید. استفاده از کتاب قصه‌هایی که درباره دوستی‌ها هستند، در این زمینه کمک زیادی به شما خواهد کرد. یک راه دیگر استفاده از انیمیشن‌ها و فیلم‌های مخصوص کودکان است که در آن نقش دوستی‌ها پررنگ است. 

می‌توان با انیمیشن‌های آموزشی و یا فیلم‌های مختلف مهارت دوست یابی را به کودکان یاد داد و یا آن را تقویت کرد. آهنگ‌ها و موسیقی‌های مختلفی هم در این زمینه وجود دارد که می‌تواند به شما کمک کند.

  • بگذارید خود کودک قهرمان قصه خود باشد.

اگر کودک شما تجربه خوبی در دوست‌یابی داشته، در آن تجربه کنکاش کنید و ببینید نقاط قوت کودک چه بوده است. او می‌تواند مهارت‌ دوست یابی که شما به وی آموزش می‌دهید را با عروسک خود تمرین کند. با هم تمرین کنید و ببینید در موقعیت‌های مختلف کودکتان چطور واکنش نشان می‌دهد و چه واکنشی بهتر است. تمرین را در قالب بازی دوست یابی انجام دهید و او را تحت فشار نگذارید.

  • کودک را در موقعیت‌های دوست‌یابی قرار دهید.

با افراد بی‌دردسر شروع کنید. کودکان دوستانتان یا بچه‌های فامیل گزینه‌های شروع هستند. شما می‌توانید گام به گام مهارت دوست یابی را در کودک تقویت کنید. از بچه‌های فامیل و دوست به سراغ بچه‌های همسایه‌ها بروید. یک ساعتی را در ساختمان هماهنگ کنید که بچه‌ها به حیاط بیایند و با نظارت بزرگ‌ترها در حیاط ساختمان بازی کنند. 

این کار را می‌توانید به بچه‌های پارک و… تعمیم دهید و کم‌کم با شروع دوره پیش‌دبستانی یا مدرسه او را برای بازی با هم‌سن‌وسال‌هایش در مدرسه آماده کنید. حواستان باشد که هیچ‌وقت کودک را وادار به انجام کاری نکنید. صرفاً دوستانه و با مهربانی موقعیت‌ها را برای او فراهم کنید و نگذارید تحت فشار قرار بگیرد.

  • قوانین دوستی را به کودک خود گوشزد کنید.

شاید کودک شما با قوانین دوستی آشنا نباشد. رازداری، احترام به حقوق دیگری، مهربانی، رعایت نوبت، عدم پرخاشگری از نکات ظریفی هستند که کودکان باید هنگام دوست یابی رعایت کنند. با کودکتان بازی کنید و او را به مهمانی چای دعوت کنید و نقش دوست بد را برای وی ایفا کنید تا متوجه شود چه رفتارهایی باید در دوستی رعایت شده و چه رفتارهایی در دوستی خدشه وارد می‌کنند.

  • به ریشه‌های مشکل دوست یابی کودکتان بپردازید.

گاهی ناتوانی در دوست پیدا کردن و ضعف در مهارت دوست یابی علل ریشه‌ای دیگری دارد. تجربیات ناموفق، اضطراب، تروما، تجربه آزار و خیلی موارد دیگر می‌توانند در مهارت دوست‌ یابی کودک تاثیرگذار بوده و باعث انزوای او شوند. در صورتی که مشکل دوست یابی دنباله‌دار بود و با علائم دیگر پرخاش و انزوا همراه بود می‌توانید با متخصص مشورت کنید.

سخن پایانی

تقویت مهارت دوست یابی در کودک|کدی لندبرخی مهارت‌های اجتماعی پیچیده‌تر هستند به همین علت از مهارت‌های ساده‌تر شروع کنید و به‌مرور زمان به مهارت‌های پیچیده‌تر بروید. اگر احساس می‌کنید که کودک شما بیشتر از دیگر کودکان با مسائل اجتماعی مشکل دارد بهتر است با یک متخصص و مشاور در حوزه کودک مشورت کنید. مثلاً مشکلات سلامت روانی مانند بیش‌فعالی یا اوتیسم می‌توانند دلیل کمبود مهارت‌های اجتماعی در برخی کودکان باشند.

شما می توانید سرگرمی‌های مناسب کودکتان را در کدی لند انتخاب کنید