تاثیر بازی در تقویت هوش کودک چیست؟ بازی یکی از نیازهای اساسی کودکان و مهمترین فعالیت روزانه او به شمار میرود، که در عین سرگرمکننده بودن، کارکردهای مهم دیگری را نیز دارا است، که هر یک از این کارکردها، به جنبهای از زندگی کودک مربوط میشوند، که او را برای ورود به زندگی بزرگسالی آماده میسازد. همچنین بازی نوعي از فعاليتهاي زندگی انسانها است. کلمه بازي ممکن است، از نظر بسیاری از مردم، فعالیتی بياهميت باشد؛ اما بازي براي يک کودک، شغل و کار او محسوب مي شود، و او میتواند به سبب انجام بازیهای مختلف، مهارتهای بسیاری را در خود، پرورش دهد.
هوش کودک یک پدیده پیچیده است، که حاصل تعامل محیط، و زمینه ژنتیک است. افراد با میزان هوش مشخصی به دنیا می آیند، و هرچه محیط در پرورش هوش آنها غنی تر باشد، عدد هوشی بالاتر می رود. منظور از محیط غنی، محیطی است که محرک های لازم، برای پرورش استعداد بچه ها در آن فراهم باشد. به بیان دیگر، محیط و وسایل بازی بچه باید به نحوی باشد، که خلاقیت او را شکوفا کند.آیا میدانید بازی درمانی چیست و چگونه به کودکان کمک میکند؟
در این مقاله با ما همراه باشید، تا نقش بازی در رشد و تقویت هوش کودکان را به شما توضیح دهیم و همچنین به معرفی چند بازی و فعالیت که سبب افزایش خلاقیت در کودک میشود، خواهیم پرداخت، و بیشاز پیش بر بازی آزادانه و خلاقانه، تأکید خواهیم کرد.
تاثیر بازی در تقویت هوش کودک
رشد و پرورش مغز حاصل تجربیات و تمرینی است که روزانه دریافت میکند. اطلاعاتی که توسط تمام حواس کودک جمع آوری میشود، قسمتهای مختلف مغز را تحریک میکند و بین آنها ارتباط ایجاد میکند. هرچه این ارتباطات پیچیدهتر باشد، فرزند شما باهوشتر خواهد بود. هنگامی که مدام برای کودک خود، طیف وسیعی از تجربیات را فراهم میکنید، در واقع رشد مغز او را تسریع میکنید. سوال اینجا است که چطور میتوان کودک را در معرض این تجربهها قرار داد؟ محصولات زیادی مثل کتابها، اسباببازیها، دیویدیها، نرمافزارها، بازیها و برنامههای آموزشی به عنوان محصولات تقویتکننده هوش معرفی میشوند، اما بهترین جواب این است: بازی کردن!
هوشمندی را توانایی های شناختی و تحصیلی مغز برای درک و شناخت حوزه های مختلف معنی کردند.
هوش کودک را چگونه تقویت کنیم؟
هوش ابعاد مختلفی دارد. برای رشد ابعاد مختلف هوش، علاوه بر بهره هوش ژنتیکی، نیاز به بستری مناسب برای رشد و تربیت کودک است. اگر والدین بتوانند تا قبل از ده سالگی، هوش کودک خود را شناسایی و هدایت کنند، احتمال موفقیت کودکان در آینده در زمینه های مورد علاقه خودشان بسیار بیشتر خواهد شد. والدین زیادی دوست دارند کودکان باهوشی دارا باشند افزایش هوش کودکان باعث می شود مسیر موفقیت آن ها تسهیل شود. همچنین بازی دروازه ورود به دنیای کودکان است. برقراری ارتباط با بچه و داشتن عواطف مثبت، بازی با کودک و حرف زدن با او در هوش کودک بسیار موثر خواهد بود.
توجه کنید که بازی این است که کودک شما را به چالش میکشد تا ۳-۴ قدم جلوتر فکر کند و همچنین میتواند به توانایی او در زمینه برنامهریزی کمک کند. به چالش کشیدن کودک، در مرحله اول علاقمند کردن کودک به کاری که می خواهید انجام دهد و سپس وارد کردن او به چالش است. انتخاب اسباب بازی مناسب برای کودکان از آن جهت حائز اهمیت است که بازی بهترین نوع چالش است؛ در بازی کودک هم درگیر می شود، هم از آن لذت می برد و می تواند آن را با لذت انجام دهد و رشد کند.
بازی های مناسب فکری برای کودک
این بازی ها، چالش هایی هستند که انسان را برای حرکت در مسیر ناهموار و پر پیچ و خم زندگی آماده میکند. وقتی کودک در زمان مناسب بتواند آنها را حل کند، آمادگی روبهروشدن با مشکلات و مسائل مختلفی را که در زندگی رخ میدهد، دارد. آگاهی والدین نسبت به اهمیت بازی فکری و تأثیر آن بر رشد روانی و فکری کودک، امری ضروری است.
والدین دقت کنند در انجام بازی فکری، رسیدن به هدف برای کودکان در اولویت نیست؛ بلکه اولویت، آشنایی با طول مسیر بازی و مواجه شدن با چالشهای آن است. توجه به طول مسیر بازی، موجب سیناپ سازی در مغز بین نورونها میشود و به این ترتیب، کودک باهوشتری خواهیم داشت. سیناپهای جدید رابطههای جدیدی در مغز ایجاد میکنند. در واقع بازی فکری محیطسازی میکند.
برخی والدین وقتی بازی فکری برای کودک خود خریداری میکنند، یکبار بازی را برای او انجام میدهند و پس از آن، کار به خود او میسپارند. این عمل، کاملاً اشتباه است؛ زیرا نه تنها هزینهای را که برای خرید بازی دادند بیهوده هست، بلکه یک فرصت و موقعیت خوب را از بچه سلب کردند. در عین حال از نظر روانی نیز آنها وابسته به هدف خواهند شد.
تقویت هوش کودک
شاید برایتان سوال باشد، تاثیر بازی در تقویت هوش کودک چیست؟ تحقیقات نشان میدهد کودکانی که در سنین پایین به انجام بازیهای متنوع مشغول بودهاند در بزرگسالی دارای هوش بسیار بالاتری هستند. با توجه به همین مطالعات باید شرایطی برای کودک فراهم شود که به صورت منظم مشغول انجام بازیهای مختلف باشد. کودکان تجربیات مثبت و احساسات موفقیتآمیزی را با انجام بازی بدست میآورند. برای مثال بازیهای خلاق، فرصتی را برای کودک فراهم میآورد تا از قوه خلاقیت و تخیل خود در حل مسئله استفاده کنند، آن را رشد داده و تقویت نماید.
فعالیت هایی که مبتنی بر حل مسئله می باشد برای کودکان خوشایند است. وقتی کودک می تواند یک فعالیت را به پایان برساند به هماهنگی ذهن و بدن او منجر می شود. این راهکارها موجب می شود تا کودک بتواند از ظرفیت هوشی خود بهره بیش تری ببرد.