بازی های فوق العاده موثر در کاهش پرخاشگری کودک

بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر| کدی لند

بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر، از راهکارهای موثری است، که می‌تواند میزان پرخاش را کاهش دهد. بازی‌درمانگر، در این شیوه با بازی‌های مختلف، با توجه به میزان پرخاشگری کودک، وارد عمل می‌شود. پرخاشگری کودکان، یکی از مشکلات جدی بسیاری از والدین است، که علاوه بر تعاملات اجتماعی کودک، و ایجاد مشکل در دوست‌یابی و افزایش انزوا، به کاهش روابط اجتماعی خانواده هم منجر می‌شود. 

بسیاری از دوستان و آشنایان، به دلیل پرخاشگری‌های کودک، حاضر به دعوت کردن او، در مراسم و تولدها نیستند. همچنین این پرخاشگری در روابط درون خانواده، و بین خواهر و برادرها و یا فرزند و والدینش نیز، اثرگذار است.

در ادامه ضمن بررسی نقش بازی درمانی در کودکان پرخاشگر، عوامل مؤثر در پرخاشگری کودکان، و نحوه تشخیص صحیح را با هم، مرور خواهیم کرد.

بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر چه نقشی دارد؟

برای کودکان پرخاشگر، بازی درمانی شاید به نظر ساده بیاید؛ اما چندان هم راحت نیست. بازی درمانگر باید بتواند، دارای رویکردی بلندمدت و پایدار باشد؛ چون در بسیاری از مواقع در کوتاه‌مدت، از خشم کودک کاسته می‌شود؛ اما در موقعیت‌های خاص، دوباره این خشم بازمی‌گردد.

در بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر باید به خصوصیات، افکار و احساسات نهفته و درونی کودک توجه دقیق کرد، و بازی‌هایی طراحی و اجرا کرد، که کودک با آنها بتواند احساسات و افکار خود را، به روش درست برون‌ریزی کند. بازی کردن، یکی از روش های بسیار مهمی است، که کودکان از طریق آن حالات، احساسات و افکار خود را بروز می‌دهند. 

به همین دلیل، بازی درمانی می‌تواند به بهترین نحو عامل پرخاش را شناسایی کند، و با همین روش بازی کردن که فعالیت محبوب کودکان است، به آن رسیدگی کند.

عوامل مؤثر در پرخاشگری کودک چیست؟

شناسایی علت عصبانیت کودک، در اتخاذ رویکرد درمانی در بازی درمانی، و ارائه درمان بلندمدت و اثرگذار، اهمیت زیادی دارد. معمولاً خشم و پرخاشگری در کودکان، به دلیل دست نیافتن به درخواست های کوچک و بزرگشان است. 

مثل زمانی که خوراکی مورد علاقه‌اش را در سوپرمارکت نمی‌خریم. میزان خشم و ناراحتی کودک در این شرایط است که تعیین می‌کند مسئله پرخاشگری کودک تا چه حد جدی است.

تشخیص پرخاشگری و خشم در کودکان چگونه انجام می‌شود؟

قبل از شروع بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر، باید توجه کرد که این پرخاش ناشی از اختلالات دیگر نباشد. مثلاً معمولاً اختلال طیف اوتیسم، اختلال بیش‌فعالی، سندرم تورت و اختلال وسواس فکری و عملی، معمولاً واکنش‌های رفتاری پرخاشگرانه را، با خود به همراه دارند. 

در هنگام کار با کودک، بازی درمانگر توجه می‌کند که واکنش کودک، نسبت به مثلاً باخت در بازی و یا نحوه برخوردش با دیگر کودکان، چگونه است. کتک زدن سایر کودکان هنگام خشم، و رها کردن بازی با پرخاش، فشردن دندان‌ها، تمایل به انزوا و خالی کردن خشم بر سر وسایل، عروسک‌ها و اسباب‌بازی‌ها، از جمله علائم پرخاشگری کودکان هستند، که پزشک روانشناس به آنها توجه می‌کند. 

گاهی ممکن است این رفتارها موقتی بود، و دارای علتی بیرونی باشند، که با شناسایی علت و کار بر روی آن می‌توان به حل مشکل، کمک کرد. به جز بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر، والدین هم باید در رفتارهای خود با کودک دقت لازم را دارا باشند. مثلاً سر کودک فریاد نزنند، و چرخه پرخاش را ادامه ندهند، وارد برخورد فیزیکی با کودک نشوند، محیط را آرام کنند و مزاحمت برای کودک ایجاد نکنند.

تأثیر بازی در درمان کودک پرخاشگر چیست؟

جالب است بدانید که، بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر، می‌تواند به کودک کمک کند، تا دارای تعامل بهتری با دیگران باشد، خشم و پرخاشگری خود را کنترل کند. کودک با بازی درمانی خواهد توانست، تا احساسات درونی خود را راحت‌تر ابراز کند، و به این ترتیب بتواند به والدین و آشنایان خود اعتماد کند، و با آنها دوست شود. 

کودک پرخاشگر یاد می‌گیرد، که هر مسئله‌ای دلیل کافی برای خشم، و پرخاشگری او نیست. همچنین مسئولیت‌پذیری در کودک، بیشتر می‌شود و می‌فهمد، که باید برخی کارها و فعالیت‌ها را خودش انجام بدهد، و همچنین مسئول رفتارهایش هم خودش است، و رفتارهایش ممکن است عواقب و پیامدهای ناخوشایندی برایش دارا باشند.

این بازی درمانی به آنها کمک می‌کند، تا احساسات خود را درک کنند، و همچنین در کودکانی که مشکلات کلامی دارند هم کمک می‌کند، تا با انواع بازی‌ها، احساسات خود را ابراز کنند. گاهی بازی درمانی مشخص می‌کند، که این کودک نیست که پرخاشگر است، بلکه او در حال بازتاب انواع خشونت‌هایی است، که در خانه جریان دارد.

بازی‌های مؤثر در کاهش پرخاشگری در کودک چه هستند؟

در مدل دستوری، درمانگر با بازی‌هایی که از پیش دارای برنامه‌ریزی است، تلاش می‌کند تا کودک احساسات خود را، بیرون بریزد. اما در مدل غیردستوری، درمانگر کودک را در فرآیند بازی آزاد می‌گذارد، تا خودش بازی مورد علاقه‌اش را انتخاب کند، و وارد عمل شود.

انواع بازی درمانی برای کودکان پرخاشگر، می‌تواند نمایش عروسکی، بازی با لگو، بازی با عروسک و مهمان بازی باشد. همچنین نقاشی، ورزش و حرکات نرمشی، قایم باشک، شن بازی و موسیقی‌درمانی از جمله رویکردها، و بازی‌های مؤثر هستند.

کدی لند فروشگاه آنلاین با خرید آسان و ارسال سریع در زمینه بازی های کودکانه و محصولات توانبخشی کودکان می‌باشد، که بهترین بازی ها و ابزارهای آموزشی برای رشد و توسعه کودکان را عرضه می‌کند.