
بازی درمانی کودکان سندرم داون; ژنها نقش بسیار مهمی را در بدن ما انسانها ایفا میکنند و در نهایت بر شکل ظاهری و عملکرد درست اندامها تأثیرگذارند. سندروم داون یک بیماری ژنتیکی است که در آن فرد مبتلا یک کروموزوم اضافه دارد و همین موجب بهوجودآمدن مشکلات فیزیکی و ذهنی زیادی برای او میشود.
سندروم داون یک اختلال ژنتیکی است که زمانی ایجاد میشود که تقسیم سلولی غیرطبیعی منجر به کپی کامل یا جزئی اضافی از کروموزوم 21 شود. این ماده ژنتیکی اضافی باعث تغییرات رشدی و ویژگیهای فیزیکی سندرم داون میشود. شدت سندرم داون در بین افراد متفاوت است و ناتوانی ذهنی مادامالعمر و تاخیر در رشد را به همراه دارد.
این سندرم شایعترین اختلال کروموزومی ژنتیکی و علت ناتوانیهای یادگیری در کودکان است. همچنین معمولاً باعث سایر ناهنجاریهای پزشکی از جمله اختلالات قلبی و گوارشی هم میشود. درک بهتر سندرم داون و مداخلات اولیه میتواند کیفیت زندگی کودکان و بزرگسالان مبتلا به این اختلال را تا حد زیادی افزایش دهد و به آنها کمک کند تا زندگی رضایت بخشی داشته باشند.
بازی درمانی کودکان سندرم داون
بازیدرمانی درواقع روشی درمانی مبتنی بر بازیهای مختلف است. این روش، روشی درمانی از علم روانشناسی است که در بسیاری از زمینهها، تأثیری مثبت میگذارد. بازیدرمانی، روشهای مختلف و همچنین هرکدام از آنها، فواید و مزایای متعددی دارند که بر اساس نیاز کودک، انتخاب و برنامهریزی میشود. در این روش، از بازی بهعنوان ابزاری برای کمک به کودکان در حل مشکلات و چالشهای عاطفی و رفتاری استفاده میشود.
بازیهای مفید برای کاردرمانی سندروم داون
خالهبازی
بازی درمانی کودکان سندروم داون مانند “خالهبازی”، “دکتربازی”، “معلمبازی” و “مامانبازی” و سایر بازیهای مشابه میتوانند به رشد اجتماعی کودکان مبتلا به سندروم داون کمک کنند. این کودکان در نقشپذیری مهارت بالایی دارند و این نقشها میتوانند بهآسانی به آنها مفاهیم مختلف را آموزش دهند. بازیهای نقشپذیری از این نوع برای کودکان ۲ تا ۴ سال بسیار مفید هستند.
چیدن پازل
برای کودکان سندروم داون، پازلهایی ساده تهیه کنید تا کلافه هم نشوند. چیدن پازل، به کودکان توانایی حل مسئله را آموزش داده و دقت و تمرکز آنها را افزایش میدهد. کمبود تمرکز، یکی از مشکلات یادگیری در کودکان سندروم داون است.
توپبازی
توپ، به هر اندازه و شکلی که باشد، برای کودکان سندروم داون مفید است. بازی با توپ، مهارتهای دویدن، ایستادن، پریدن و پرتابکردن را در کودکان تقویت میکند. علاوه بر این، بازی با توپ دارای مزایای دیگری نیز هست، از جمله:
- تشویق کودک به حرکت و فعالیت بیشتر
- تقویت عضلات بدن
- هماهنگی عضلات دستوپا با چشمها
بازی با اشیای واقعی:
شمردن، دستهبندی اشیا در قالب چیزهای بزرگتر و کوچکتر، شمردن سکه یا مهره و غیره، برای آموزش مفاهیم ریاضی به این کودکان مفید است. به گفته دکتر احسان ذاکرین، متخصص کاردرمانی، کودکان با لمس اشیای واقعی میتوانند این مهارتها را بهتر یاد بگیرند. این بازی مزایای دیگری نیز دارد:
– کمک به بهبود حس لمس
– افزایش توانایی پردازش حسی کودک
– تقویت عضلات کوچک انگشتان در هنگام شمردن مهره، سکه و غیره
– کمک به رشد ذهنی
– سپس کودک میتواند اشیای واقعی موجود در محیط اطرافش مانند تعداد کتابها، قاشقها، بشقابها و غیره را بشمارد.
عروسک:
بازی با عروسک، بهویژه با عروسکهایی که از نظر آناتومی به کودکان مبتلا به سندرم داون شباهت دارند، به آنها کمک میکند تا خودشان را بهتر بشناسند. آنها میتوانند شکل دهان، انگشتان و چشمهای خود را در عروسکشان ببینند. بازی با عروسک، قدرت شناسایی، خودآگاهی و اعتمادبهنفس را در این کودکان افزایش میدهد.
نحوه انتخاب اسباببازی برای کودکان سندروم داون
بازیکردن اصلیترین راه پیشگیری از اختلالات هیجانی و رفتاری در کودکان سندرم داون است که میتواند یک نوع تجربه رقابت برای این کودکان بوده و پذیرش پیروزی و شکست را به آنها آموزش دهد.
اسباببازیها محرک خوبی در اوایل دوران کودکی برای بیماران سندرم داون محسوب میشوند. تحقیقات نشان داده که میزان تأخیر رشد در کودکان سندرم داون ثابت نیست و با مداخله بهموقع و انجام طیف گستردهای از فعالیتهای تحریککننده میتوان این تأخیر را به مقدار زیادی کاهش داد.
- تمام اسباببازیها و بازیهایی که انتخاب میکنیم باید ایمن و دارای قطعات بزرگ باشند، این کار به رشد مهارتهای حرکتی کمک میکند. اینگونه اسباببازیها ایمن هستند؛ زیرا کودک قادر به بلعیدن قطعات بزرگ نیست.
- اسباببازیها باید ساده و جذاب باشند در این صورت کودک گیج نمیشود و احساس ناامیدی نمیکند.
- بازیها و فعالیتهایی را انتخاب کنید که کودک را غافلگیر نمیکند، تا احساس راحتی و امنیت کند.
- بازیهای تخیلی فرصت ارزشمندی را برای آموزش واژگان جدید به کودک فراهم میکند.
- سعی کنید اسباببازیهایی استفاده کنید که چند هدف از قبیل مهارتهای حرکتی و دستورزی را در برمیگیرد، مثلاً بلوکهای ساختمانی و اسباببازیهایی که کودک باید اشکال را در فضای مربوط جا دهد.
- بازی با کارتهای شمارهدار و فعالیتهای جور کردنی، بازیهایی هستند که شمردن را آموزش میدهند.
- کودکان بزرگتر از بازیهایی لذت میبرند که در آنها بافتها و شکلهای مختلفی برای لمس استفاده شود.
- کودکان دارای سندرم داون در یادگیری از طریق تقلید و کپیکردن کارهای دیگران خوب هستند، در نتیجه استفاده از پاپت در کمک به آنها مفید است.
نتیجهگیری
ازآنجاییکه بازیدرمانی همواره برای کودکان مبتلا به سندرم داون، توصیه میشود، حتماً برای خرید اسباببازی با کار درمانگر کودکتان مشورت کنید. اسباببازیای را بخرید که توانایی درگیرکردن چند حس را همزمان مانند شنوایی، بینایی و لامسه داشته باشد. این نوع اسباببازیها باعث میشوند کودک به طور طبیعی خسته شود و همچنین به کاردرمانی حسی او کمک میکنند.
کدی لند فروشگاه آنلاین با خرید آسان و ارسال سریع در زمینه بازی های کودکانه و محصولات توانبخشی کودکان میباشد، که بهترین بازی ها و ابزارهای آموزشی برای رشد و توسعه کودکان را عرضه میکند.