فکر میکنید لباسهای نمادین در بازیهای کودکانه چه کاربردی دارد؟ آیا تا به حال یک تغییر شکل جادویی را دیدهاید؛ زمانی که کودک کلاه ” گاو چرانی” به سر میگذارد و تبدیل به یک گاوچران سوار بر اسب میشود و یا شال مادر را تبدیل به یک شنلِ ابرقهرمانی میکنند؟ بهتر است بدانید، درحالی که در بازیهای کودکانه، استفاده از لباسهای نمادین برای کودکان بسیار سرگرمکننده است، به رشد آنها نیز کمک میکند. در این مقاله نگاهی بیندازیم به اینکه چرا کودکان این کار را انجام میدهند و چطور به کمک این بازیها میآموزند و مهمتر آنکه چطور میتوانید به راحتی این بازی را در خانه یا مدرسه انجام دهند.
“استفاده نمادین از لباس” به چه معنا است؟
این نوع از بازی نوعی از بازیهای فانتزی است؛ زمانی اتفاق می افتد که کودک به قصد ایفای نقش یا موقعیت زندگی، از طریق لباس پوشیدن در آن نقش یا موقعیت فرو رفته و بازی میکند. لباس پوشیده شده میتواند شامل هر نوع لباسی یا لوازمی باشد؛ بزرگ یا سایز خود کودک. این بازی معمولاً زمانی انجام میشود که کودک به قصد تبدیل شدن به یک شخص و یا بازنمایی یک موقعیت لباس یا رفتار متناسب با آن شخص یا موقعیت را بازنمایی و بازی میکند؛ برای مثال، یک بزرگسالی که قصد دارد به مهمانی برود و کفش پاشنهبلند میپوشد، یک آتش نشان برای خاموش کردن آتش، یک شیر جنگل، یک مادر در حال خواباندن نوزادش و یا یک معلم. کودکان در این نوع بازیها میتوانند در هر نقش و هر موقعیت باشند؛ تنها چیزی که آنها را محدود میکند، توانایی تخیل آنها است.
بازی نمادین چیست؟
در بازیهای نمادین یا بازیهای وانمودی کودکان از اشیا یا حرکات به عنوان نماد استفاده میکنند. مثلا چوب در بازی نمادین میتواند نقش شمشیر را داشته باشد. بازیهای نمادین برای کودکان فواید بسیاری دارند. از آن جمله تقویت قوه تخیل کودک است. با تقویت تخیل، خلاقیت در کودک افزایش پیدا کرده و کودک میتواند به خلق داستانها و موقعیتهای جدید بپردازد.
ضمن اینکه این ویژگی در آینده به او کمک میکند تا در حل مسائل و فراروی از چارچوبها موفقتر باشد. یکی از کارکردهای مهم بازیهای نمادین برای کودکان تقویت مهارتهای زبانی آنها است. آنها باید از کلمات جدید استفاده کنند و خود را جای شخصیتهایی بگذارند که شاید در زندگی روزمره آنها کمتر دارای حضور باشند (مثل دزدان دریایی).
این کار به کودک کمک میکند تا شرایط و موقعیتهای مختلف را درک کند. همین کار درک در افزایش همدلی او هم نقش دارد. زمانی که کودک نقش معلم را ایفا میکند، با چالشهای شغلی معلمها بیشتر آشنا میشود که در نحوه رفتار او با معلمش تاثیرگذار خواهد بود.
یکی از فواید بازیهای نمادین کمک به حل مسئله در کودکان است. ضمن اینکه ایجاد تفکر انعطافپذیر در بازی نمادین به رشد تفکر انتقادی کودک هم کمک میکند. استفاده از لباس مبدل و ایفای نقش پزشک یا معلم، آشپزی کودکانه با استفاده از وسایل آشپزی اسباببازی، عروسکبازی و بازیهای نقشآفرینی (مثلا اجرای موقعیتهایی مثل خرید کردن) از جمله بازیهای نمادین رایج کودکان هستند.
مراحل رشد بازیهای نمادین در کودکان
کودکان از سنین یک تا دو سالگی صرفا به بازیهای ساده تقلیدی میپردازند و در این بازیها اعمال ساده بزرگترها را تقلید میکنند. مثل کودکی که با کنترل تلویزیون ادای پدرش را درمیآورد که پای تلفن است. از سنین دو تا سه سالگی کودکان به بازیهای نقشآفرینی روی میآورند و مثلا کودک نقش معلم مهدکودکش را ایفا میکند. در بین سه تا چهار سالگی بازیهای نمادین کودک پیچیدگی بیشتری به خود میگیرد. ضمن اینکه در این سن کودکان باهمدیگر بازی میکنند و میتوانند با همفکری همدیگر داستان را پروبال بدهند. از چهار سالگی به بالا هم بازیهای کودکان ساختاریافته میشود و کمکم قوانین و قواعد در بازی پررنگ شده و سناریوی بازیهای نمادین پیچیدهتر میشود.
چرا کودکان بازی میکنند؟
در طول بازی، کودکان میتوانند تبدیل به چیزی شوند که در واقعیت نمیتوانند. با پوشیدن لباس، آنها دنیای اطراف خود را با واقعیتهایی که میبینند و تجربه میکنند، درک میکنند. از آنجایی که کودکان به طور خودانگیخته و اغلب بدون کمک دیگران مشغول به این نوع از بازیها میشوند، انجام این نوع بازیها در کودکان نشان میدهد که آنها به طور طبیعی تمایل دارند تا افراد و نقشها را کشف کنند. لباس پوشیدن در حین بازی، راهحلهایی برای مشکلاتی که کودکان ممکن است سعی در درک درونی آنها داشته باشند را فراهم میکند. در حالی که آنها موقعیتهای مشکلآفرین را حل و پردازش میکنند (اغلب با تکرار سناریو) سختی آن مشکل را کم میکند و بدین شیوه مشکل برای کودکان قابل تحملتر میشود. کودکان همچنین احساست مثبت یا کنجکاوی خود در مورد آینده را از طریق این بازی ابراز میکنند؛ حتی اگر غیرواقعی باشد، مانند زمانی که وانمود میکنند، بزرگسالی هستند که به سرکار میروند یا از یک نوزاد مراقبت میکنند.