تاثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان چگونه است؟

تاثیر رسانه ها بر نوجوانان

تاثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان چگونه است؟ برنامه ریزی شما برای زمان استفاده از رسانه در کودک شما چگونه است؟ دیگر تصویر بچه‌هایی که در کوچه با هم بازی می‌کردند، انگار به رویا یا خاطره‌ای دور تبدیل شده است. پسرانی که در کوچه‌های بن‌بست با هم فوتبال بازی می‌کردند و دخترهایی که گوشه‌ای با هم لی‌لی بازی می‌کردند. ما خیلی وقت است که بچه‌ها را در خیابان مشغول بازی کردن نمی‌بینیم. یکی از دلایل عمده آن بزرگ شدن شهرها و افزایش غریبگی بین آدم‌ها است. برعکس گذشته که ما همه اهل محل را می‌شناختیم، اکنون حتی شاید ماهی یکبار هم همسایه بالایی خود را هم نبینیم!

دلیل دیگر که بی‌ربط به دلیل اول هم نیست، افزایش ناامنی است. رها کردن کودکان در کوچه و خیابان به راحتی ممکن نیست و هر لحظه ممکن است خطر در گوشه‌ای در کمین کودکانمان باشد. اما یک عامل که در کنار این موارد بچه‌ها را در داخل خانه و بعضاً در اتاق‌هایشان محبوس کرده است، رسانه‌های اجتماعی است. تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان گاهی مثبت و گاهی هم منفی است.

در دنیای امروز دیگر بسیاری از کودکان خیلی قبل‌تر از اینکه بتوانند دوچرخه‌سواری یاد بگیرند با دستگاه‌هایی مانند تلویزیون، کنسول‌های بازی، تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند آشنا می‌شوند. فناوری بخشی از زندگی است و ما هم نمی‌توانیم آن را نپذیریم و ناچاریم سر تسلیم در مقابل آن فرود بیاوریم. در صورتی که کودکان ما با فناوری روز در ارتباط نباشند، از پیشرفت‌های جهانی جا مانده و این مسئله خود به انزوا و طرد آنها منجر خواهد شد. با این حال والدین می‌توانند با آموزش صحیح، استفاده از رسانه‌های هوشمند و فناوری را به بخشی سالم از دوران کودکی فرزند خود تبدیل کنند و تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان را مثبت کنند.

کودکان پیش‌دبستانی می‌توانند برای یادگیری الفبا از تبلت‌ها و گوشی‌های هوشمند کمک بگیرند، دانش‌آموزان مدرسه‌ای نیز می‌توانند برنامه‌ها و بازی‌های آموزشی بازی کنند و نوجوانان می‌توانند به صورت آنلاین تحقیق کنند. با ما همراه باشید تا با بررسی تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان، مزایا و معایب آن را بررسی کنیم.

مزیت‌ها و تاثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان

تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان به گونه‌ای است که به آنها اجازه می‌دهد برای خود، هویتی آنلاین ایجاد کنند. آنها از این طریق با دیگران ارتباط برقرار می‌کنند و صفحات شخصی اجتماعی می‌سازند. این شبکه‌ها می‌توانند حمایت ارزشمندی را برای نوجوانان فراهم کنند، به‌ویژه‌ می‌تواند برای افرادی که طرد شده‌اند یا دارای معلولیت یا بیماری‌های مزمن هستند کمک کننده باشد. بسیاری از نوجوانانی که از حضور در اجتماع امتناع می‌کنند یا قادر به خروج از خانه به دلیل انواع بیماری نیستند، در این شکل از ارتباطات احساس تنهایی نمی‌کنند. البته این منوط به شرایطی است که فرد در یک دنیای مجازی و توسط دوستان مجازی محصور نشده و ارتباطات واقعی خود را از دست ندهد. در این حالت رسانه‌های اجتماعی می‌توانند؛ مانند شمشیری دو لبه ایفای نقش کنند.

نوجوانان همچنین از رسانه‌های اجتماعی برای سرگرمی ‌و ابراز وجود استفاده می‌کنند. این رسانه‌ها به نوجوانان این فرصت را می‌دهد تا از رویدادهای مهم و به‌روز جهان آگاه شوند. همچنین به آن‌ها این اجازه را می‌دهد با وجود موانع جغرافیایی با دیگران، در مورد موضوعات مختلف بحث و گفتگو کنند و تعامل داشته باشند. با دنیایی بزرگ‌تر ارتباط برقرار کنند و با انواع فرهنگ‌ها آشنا شوند. رسانه‌های اجتماعی‌ که محتوای طنز یا سرگرمی ‌دارند، سبب می‌شود نوجوانان ارتباط معناداری با همسالان خود برقرار کنند. یک شبکه اجتماعی گسترده و سالم حتی ممکن است به نوجوانان کمک کند تا از افسردگی و تنهایی دوری کنند.

خیلی مواقع بچه‌ها از واقعیت‌های اجتماعی توسط این رسانه‌های اجتماعی باخبر می‌شوند. آنها می‌فهمند که کلیشه‌هایی که درباره اقوام مختلف داشته‌اند اشتباه بوده و همچنین تنوع زیادی بین دوستانشان برقرار می‌شود. دیگر دوست یک پسر سفیدپوست طبقه متوسط، لزوماً افرادی مانند خودش نیستند. او می‌توانند رفیقی چینی، هندی و یا عرب داشته باشد و این به تسامح فرهنگی و کاهش نژادپرستی کمک می‌کند.

تاثیر رسانه ها بر نوجوانان

آسیب‌های رسانه‌های اجتماعی

با این حال، استفاده نادرست از رسانه‌های اجتماعی می‌تواند بر نوجوانان تأثیر منفی نیز بگذارد، حواس آن‌ها را پرت کند، خواب آن‌ها را مختل کند، و آن‌ها را در معرض قلدری، شایعه‌پراکنی، دیدگاه‌های غیرواقعی از زندگی دیگران و فشار همسالان قرار دهد.
خطرات ممکن است به میزان استفاده نوجوانان از رسانه‌های اجتماعی مرتبط باشد. یک مطالعه در سال ۲۰۱۹ روی بیش از ۶۵۰۰ نوجوان ۱۲ تا ۱۵ ساله در ایالات متحده نشان داد که افرادی که بیش از سه ساعت در روز از رسانه‌های اجتماعی استفاده می‌کنند ممکن است در معرض خطر مشکلات سلامت روانی قرار داشته باشند.

مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۹ روی بیش از ۱۲۰۰۰ نوجوان ۱۳ تا ۱۶ ساله در انگلیس نشان داد که استفاده از رسانه‌های اجتماعی بیش از سه بار در روز، سلامت روان و رفاه ضعیف نوجوانان را پیش‌بینی می‌کند. مطالعات دیگر همچنین ارتباط بین سطوح بالای استفاده از رسانه‌های اجتماعی و علائم افسردگی یا اضطراب را مشاهده کرده‌اند؛ مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۶ روی بیش از ۴۵۰ نوجوان نشان داد که استفاده بیشتر از رسانه‌های اجتماعی، استفاده از شبکه‌های اجتماعی شبانه و سرمایه‌گذاری عاطفی در رسانه‌های اجتماعی (مانند احساس ناراحتی هنگام جلوگیری از ورود به شبکه) هر کدام با کیفیت خواب بدتر و سطوح بالاتر اضطراب و افسردگی مرتبط هستند.

هنگام صحبت از تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر نوجوانان نباید از قلدری آنلاین غافل شویم که خود از جمله دلایل خودکشی بسیاری از کودکان و نوجوانان هم هست. در قلدری آنلاین افراد با کامنت‌ها و نظرات تند و توهین‌آمیز خود و یا با پخش کردن ویدئوها یا تصاویر تحقیرآمیز از افراد فشار روانی زیادی به آنها وارد می‌کنند. بسیاری از شخصیت‌های مشهور هم همواره از آسیب‌های قلدری آنلاین در زندگی خود گفته‌اند. عامل دیگر امکان دسترسی به تصاویر مستهجن و نامربوط به سن کودکان و نوجوانان است که می‌تواند بلوغ زودتر، تخیل‌های نادرست جنسی و روی آوردن به رفتارهای جنسی پرخطر را به همراه داشته باشد.

حضور وسواس‌گونه در شبکه‌های اجتماعی و نمایش سبک زندگی غیرواقعی و دروغگویی پیامد دیگری است که شبکه‌های اجتماعی برای کودکان و نوجوانان به همراه دارند. ارائه تصویرهای غیرواقعی و اغراق‌آمیز از خود، زیبا کردن تصویر با برنامه‌های مختلف و تلاش برای ارائه یک تصویر ایده‌آل از زندگی، افسردگی زیادی برای نوجوانان به همراه دارد. هم کسی که این سبک زندگی و ظاهر غیرواقعی را به دنیا نشان می‌دهد و هم نوجوانی که در معرض یک زندگی تمام و کمال از دیگری قرار می‌گیرد و آن را با زندگی و ظاهر معمولی خود مقایسه می‌کند؛ هر دو دچار آسیب هستند.

تاثیر رسانه ها بر نوجواناننحوه استفاده از رسانه‌های اجتماعی نیز ممکن است تاثیر رسانه ها بر نوجوانان را تعیین کند

مطالعات تاثیر رسانه‌ها بر نوجوانان

یک مطالعه نشان داد که مقایسه اجتماعی و جستجوی بازخورد توسط نوجوانان با استفاده از رسانه‌های اجتماعی و تلفن همراه با علائم افسردگی مرتبط است. علاوه بر این، در یک مطالعه دیگر مشخص شد که نوجوانانی که از رسانه‌های اجتماعی به طور منفعلانه استفاده می‌کردند_ مانند تماشای عکس‌های دیگران_کاهش رضایت از زندگی را گزارش کردند. امّا کسانی که از رسانه‌های اجتماعی برای تعامل با دیگران یا ارسال محتوای خود استفاده می‌کردند، این کاهش را تجربه نکردند.

بسیاری از محققان بر تأثیر رسانه‌های اجتماعی بر دانشجویان مقطع کارشناسی نیز تأکید داشته‌اند که هرچه دانشجویان بیشتر از فیس‌بوک، اینستاگرام و دیگر شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کردند، میزان شادی و رضایت از زندگی در آن‌ها به شدّت رو به کاهش بود؛ امّا هرچه زمان بیشتری را با دوستان خود بیرون می‌رفتند، کمتر این احساس را داشتند.

به دلیل ماهیت تکانشی نوجوانان، کارشناسان پیشنهاد می‌کنند که نوجوانانی که محتوا را در رسانه‌های اجتماعی پست می‌کنند، در معرض خطر اشتراک‌گذاری عکس‌های صمیمی ‌یا داستان‌های بسیار شخصی هستند. این می‌تواند منجر به آزار یا حتی باج‌گیری از آن‌ها شود، زیرا نوجوانان اغلب بدون در نظر گرفتن این پیامدها یا نگرانی‌های مربوط به حریم خصوصی، پست‌هایی را به اشتراک می‌گذارند.

چگونه از نوجوانان در برابر شبکه‌های اجتماعی محافظت کنیم؟

شما با انجام برخی اقدامات می‌توانید استفاده مسئولانه از رسانه‌های اجتماعی را تشویق کرده و برخی از اثرات منفی آن را کاهش دهید. این نکات را در نظر بگیرید:

  • محدودیت‌های معقول تعیین کنید. با نوجوان خود در مورد چگونگی جلوگیری از دخالت رسانه‌های اجتماعی در فعالیّت‌ها، خواب، وعده‌های غذایی یا تکالیف او صحبت کنید. یک روتین قبل از خواب در نظر بگیرید که استفاده از رسانه‌های الکترونیکی را محدود می‌کند و تلفن‌های همراه و تبلت‌ها را از اتاق خواب نوجوانان دور نگه دارید. خودتان نیز با پیروی از این قوانین برای آن‌ها یک الگو باشید.
  • حساب‌های نوجوان خود را کنترل کنید. به نوجوان خود بگویید که به طور مرتب حساب‌های رسانه‌های اجتماعی او را چک می‌کنید. بهتر است این کار را یک بار در هفته یا بیشتر انجام دهید. پیگیری مرتب را فراموش نکنید.
  • شرح دهید که چه چیزی خوب نیست. نوجوان خود را از شایعه پراکنی، دروغگویی، قلدری یا آسیب رساندن به شهرت شخصی – آنلاین‌ دیگران و … آگاه کنید. با نوجوان خود در مورد آنچه مناسب و ایمن است برای اشتراک گذاری در رسانه‌های اجتماعی صحبت کنید.
  • تعاملات حضوری با دوستان را تشویق کنید. این امر به ویژه برای نوجوانان آسیب‌پذیر به اختلال اضطراب اجتماعی مهم است.
  • در مورد رسانه‌های اجتماعی صحبت کنید. در مورد عادات رسانه‌های اجتماعی خود صحبت کنید. از نوجوان خود بپرسید که چگونه از شبکه‌های اجتماعی استفاده می‌کند و این استفاده چه احساسی در او ایجاد می‌کند. به نوجوان خود یادآوری کنید که شبکه‌های اجتماعی پر از تصاویر غیر واقعی است.

اگر فکر می‌کنید نوجوان شما علائم یا نشانه‌های اضطراب یا افسردگی مربوط به استفاده از رسانه‌های اجتماعی را تجربه می‌کند، با یک مشاور و تسهیلگر نوجوانان صحبت کنید و از او کمک بگیرید.

شما می توانید سرگرمی‌های مناسب کودکتان را در کدی لند انتخاب کنید