
فواید کاردرمانی در درمان کودکان را، میتوان در ابعاد مختلف زندگی کودک دید. از زمانی که خودش به تنهایی، دکمههای لباسش را میبندد، تا وقتی که بدون مکث برای بازی آموزشی کودکانه در خانه و بازی با همسنوسالانش پیش قدم میشود، میتوانید اثر کاردرمانی را با شگفتی حس کنید. اما این فرآیند ساده نیست
فواید کاردرمانی در درمان کودکان
کاردرمانی نیازمند صرف زمان، و کار گروهی است. برای آشنایی بیشتر درخصوص اینکه کاردرمانی، چه نقشی در درمان کودکان دارد، و کاردرمانگر کیست، ادامه مطلب را از دست دهید.
کاردرمانی چیست؟
کاردرمانی یکی از رشتههای علم توانبخشی است، و تمرکزش روی ابعاد مختلف جسمانی، و روانی مراجعین است. میتوان کاردرمانی را، علمی میانرشتهای و در ترکیب روانشناسی، و فیزیولوژی دانست. یکی از فواید کاردرمانی این است، که به فرد کمک میکند، تا در عملکرد روزانه و انجام کارهای روزمره خود، به استقلال برسد.
گاهی فردی بزرگسال، به علت تصادف یا افتادن از جایی، یا کهولت سن نیاز به کاردرمانگر دارد، تا به وی کمک کند بتواند، مثل گذشته کارهای خود را انجام دهد. گاهی نیز کاردرمانی برای کودکان دارای اختلالات، پیشنهاد میشود تا در کنار دیگر اقدامات درمانی، بتوانند در انجام کارهای مختلف مستقل شوند، و مهارتهای مختلفشان را، بهبود ببخشند.
فرآیند کاردرمانی چیست؟
فرآیند کاردرمانی به این صورت است، که کاردرمانگر ابتدا وضعیت فرد، و مشکل او را میسنجد.
پس از شناسایی دقیق مشکل، بررسی میکند که اولویتها و نیازهای اصلی فرد چیست. گاهی انجام تکالیف، برای کودکانی که دارای اختلال کمتوجهی/بیشفعالی هستند، در اولویت کاردرمانی (در کنار کمک گرفتن از سایر درمانگرها) قرار میگیرد، و گاهی برای کودک اوتیسم، که از مشکلات حسی مختلف رنج میبرد، تمرکز بر مسائل پردازش حسی، در اولویت قرار میگیرد.
بنابراین شناخت وضعیت، گام اول کاردرمانی است. در مرحله بعد کاردرمانگر، برنامه درمانی لازم را، تدوین میکند. فرآیند کاردرمانی، یک فرآیند گروهی، و زمانبر است. در بسیاری موارد، برای مشاهده فواید کاردرمانی برای کودکان، باید حتماْ خانواده نیز، درگیر فرآیند شوند، و با کمک سایر درمانگران، روی هدف درمانی کار کنند. ضمن اینکه گاهی، نیاز به تغییرات محیطی هم هست، و باید در محل زندگی فرد، تغییراتی ایجاد شود.
مطلب پیشنهادی: کاردرمانی ذهنی کودکان اوتیسم در سال 2025
کاردرمانگر کیست؟
کاردرمانگر در دو حوزه روانی، و جسمانی فعالیت میکند، و با کمک یک برنامه منظم و ساختارمند، و با بهرهگیری از شیوههای درمانی مناسب، اولویتها و خواستههای فرد و خانوادهاش، درمان را ارائه میکند.
از جمله وظایف کاردرمانگر، میتوان به درمان اختلالات جسمانی و روانی، تهیه برنامه درمانی، آموزش حرکات گوناگون، سازگار کردن محیط زندگی و آموزش و کار و … با شرایط فرد، ارزیابی پیشرفت فرد در پروسه درمان، آموزش به اطرافیان برای ادامه مراقبت و آموزش استفاده از وسایل کمکی، برای کار اشاره کرد.
کاردرمانی چه نقشی در درمان کودکان دارد؟
میتوان گفت، در زندگی کودکانی که دارای انواع اختلالات هستند، کاردرمانی نقش پررنگی ایفا میکند. گاهی نوزاد، پس از تولد دچار آسیب میشود، یا گاهی کودک دارای ناتوانی فکری، اختلالات حرکتی، بیماری نادر و یا اختلال طیف اوتیسم است. در این شرایط کاردرمانی، در موارد زیر مفید خواهد بود:
- آموزش استحمام
- مهارتهای مرتبط با استفاده از توالت
- آموزش غذا خوردن
- آموزش و یادگیری
- تعامل و ارتباطات
- خواب
- مدیریت مالی و بسیاری از مهارتهای ضروری دیگر در زندگی.
نتیجهگیری
در خیلی از افراد، بسیاری از مهارتها همچون دوست پیدا کردن، بازی کردن و یا بستن زیپ و دکمه، نیاز به یادگیری جامع و کامل ندارد. اما در کودکانی که انواع اختلالات یادگیری دارند، کودکانی که تصادف کردهاند، یا آسیبها و نواقص مادرزادی دارند، کودکان فلج مغزی، و کودکانی که انواع تأخیرهای رشدی، شناختی و یادگیری را تجربه میکنند، دریافت کاردرمانی یک ضرورت تلقی میشود.
یکی از مهمترین فواید کاردرمانی، کسب استقلال در انجام کارهای روزمره زندگی است که باعث میشود وابستگی فرد به اطرافیان کمتر شود و همچنین روحیه او نیز بهتر شده و دارای اعتماد به نفس بیشتری باشد. تأثیر کاردرمانی در کودکان دارای اختلال در این زمینه بسیار پررنگ است، چرا که به آنها کمک میکند مهارتهای لازم را متناسب با تواناییهایشان فرا بگیرند. همچنین لازم به یادآوری است که فرآیند کاردرمانی برای افراد مختلف، متفاوت است و میزان زمان لازم برای آن نیز با توجه به نوع بیماری و اختلال، تفاوت خواهد داشت.