بهترین بازی ها برای کودکان اوتیسم; راهنمای جامع خرید انواع بازی های مناسب کودکان

بهترین بازی ها برای کودکان اوتیسم| کدی لند

بهترین بازی ها برای کودکان اوتیسم; بازی جزء مهمی در آموزش و رشد کودک است. محرومیت از بازی به‌شدت بر شرایط فیزیکی و روانی کودک تأثیرگذار بوده و موجب تأخیر در رشد اجتماعی کودکان می‌شود؛ کودک در طی بازی می‌آموزد که چگونه با دیگران به شکلی صحیح ارتباط برقرار کند، تجارب مختلف کسب کند و افکار و تمایلات خود را بشناسد. 

باید توجه داشت که کودکان اوتیسم در مقایسه با دیگر همسالان خود از رشد اجتماعی کمتری بهره‌مند می‌شوند. یکی از مهم‌ترین اهداف در آموزش ‌و پرورش کودکان اوتیسم، سازگاری اجتماعی، برقراری روابط سودمند و مؤثر با دیگران و پذیرش مسئولیت‌های اجتماعی است. بازی می‌تواند موجب تقویت فرایند سازگاری با اجتماع و جامعه در کودکان اوتیسم گردد.

بهترین بازی‌ها برای کودکان اوتیسم

  • کارت‌بازی

انواع بسیار زیادی از کارت‌های آموزشی و جذاب برای کودکان طراحی شده و می‌توان از آن‌ها برای اهداف بسیار متنوعی استفاده کرد. در بازی‌های کارتی معمولاً مفاهیم زیادی از جمله اشیاء، میوه‌ها، رنگ‌ها، مشاغل و مکان‌ها آموزش داده می‌شوند. بازی با کارت از جمله بازی‌های موثر برای کودکان اوتیسم است که به منظور بهبود توجه و تمرکز، تقویت حافظه، افزایش تحمل‌کاری انجام می‌شوند.

  • پازل

پازل‌ها انواع بسیار متعددی داشته و از انواع بسیار ساده تا بسیار پیچیده در بازار موجود می‌باشند. گاهی اوقات می‌توان از پازل برای تقویت ادراک فضایی، بهبود مهارت‌های شناختی و حتی آموزش برخی مفاهیم به کودکان اوتیسم استفاده کرد. پازل‌ها را می‌توان برای تقویت مهارت‌های حرکتی ظریف انگشتان کودکان نیز مورد استفاده قرار داد؛ همچنین می‌توان کارت‌هایی با طرح‌های جذاب برای افزایش تحمل‌کاری و تقویت توجه و تمرکز در کودک اوتیسم استفاده کرد.

  • بازی با شن و ماسه

شن و ماسه یکی از بازی‌هایی است که در کودکان اوتیسم به‌وفور مورد استفاده قرار می‌گیرد و مزایای زیادی را برای آن‌ها دارند. بسیاری از کودکان اوتیسم دچار مشکلات حسی در لامسه هستند که می‌تواند به‌صورت بیش‌حسی یا کم‌حسی در این کودکان وجود داشته باشد. شن و ماسه تحریکات لمسی لذت‌بخشی را برای کودک فراهم می‌کنند و کاردرمانگران نیز با استفاده بهینه از آن‌ها برای تعدیل حسی کودک استفاده می‌کنند. بازی با شن و ماسه می‌تواند اشکال مختلفی داشته باشد که در طی آن‌ها اهداف خاصی نیز دنبال شود؛ یا کاملاً بدون هدف بوده و بازی صرفاً براساس خلاقیت کودک اوتیسم پیش برود.

  • بازی‌های جورکردنی

بازی‌های تطبیقی (جورکردن) فعالیت فوق‌العاده‌ای برای کودکان اوتیسم در پیشرفت مهارت‌های شناختی و حسی است. بازی‌های تطبیقی همان تصاویر، اشیاء یا کلمه‌هایی هستند که باید در کنار هم قرار بگیرند و با یکدیگر مطابقت داشته باشند. کودکان اوتیسم با چنین بازی‌های مؤثری رنگ‌ها، شکل‌ها، مفاهیم و الگوها را بهتر درک می‌کنند. علاوه بر این‌ها، بازی‌های تطبیقی، مهارت‌های حل‌مسئله و مهارت‌های حرکتی ظریف را در کودکان اوتیسم تقویت کرده و فرصتی فراهم می‌کنند تا با بازی در جمع، مهارت‌های اجتماعی و ارتباطی خودشان را نیز ارتقاء دهند. بازی‌های تطبیقی را بسته به سن و سطح توانایی کودک می‌توانید از سطح ساده تا پیچیده انتخاب کرد.

  • بازی‌های تقویت حافظه

بازی‌های حافظه برای کودکان اوتیسم راهی عالی برای به‌خاطر سپردن بهتر مسائل مختلف است؛ ضمن آنکه بسیار سرگرم‌کننده نیز هستند. بازی‌های حافظه شامل بازی‌های تطبیقی نیز هستند، زیرا کودک باید تصاویر، اشیاء یا کلمه‌ها را به‌خاطر سپرده و با دیگری تطبیق بدهد.

فعالیت‌هایی مانند خواندن فهرستی از موارد، یادآوری جزئیات داستان‌ها و تکرار الگوها هم جرء روند بازی‌های حافظه هستند. هدف اصلی این بازی‌ها کمک به سریع فکرکردن و به‌خاطر سپردن اطلاعات برای مدتی طولانی است. بازی‌های حافظه نیز متناسب با سطح توانایی‌ها و نیازهای کودک، از ساده تا پیچیده قابل‌انتخاب هستند.

  • بازی‌های ایفا تقش

بازی‌های نقش‌آفرینی یا ایفا نقش بهترین بازی برای کودکان اوتیسم است. بازی ایفا نقش یا همان خاله‌بازی‌ها تأثیر بسیار زیادی بر مهارت‌های بازی و اجتماعی کودکان اوتیسم دارند. این بازی‌ها به کودکان کمک می‌کنند تا احساساتشان را ابراز نمایند و مهارت‌های ارتباطی خود را تقویت کنند. خاله‌بازی یا مامان‌بازی کودکانه، تمرین مهارت‌های اجتماعی در محیطی امن را برای کودکان اوتیسم امکان‌پذیر می‌کند.

  • پتو بازی

پتو بازی یکی از بازی‌های شیرین و پرهیجان برای کودکان اوتیسم است، که همه ما از بزرگ تا کوچک برای یکبار هم که شده این فعالیت را بازی کرده‌ایم. پتو را بر روی زمین پهن کنید، سپس دو فرد بزرگسال دو سر پتو را بگیرید و درحالی‌که کودک روی پتو دراز کشیده است او را روی زمین بکشید. از کودکان دیگر بخواهید که شما را در کشیدن پتو کمک کنند. 

بدین شیوه نه‌تنها بازی گروهی می‌شود، بلکه کودکان یاد می‌گیرند در کنار هم یک بازی سالم را انجام دهند. پتو بازی بهترین بازی برای کودکان اوتیسم است؛ زیرا سبب افزایش آگاهی از دیگران، انجام فعالیت‌های هدف‌دار با کودکان دیگر، افزایش تعادل، افزایش قدرت و بهبود حس عمقی و تحریک سیستم وستیبولار (حس تعادل) می‌شود.


بهترین بازی های کودکانه با خانواده

  • بازی‌های مناسب کودکان 1 تا 3 سال

    • از کودک بخواهید روی زمین نشسته و پاهایش را از هم باز کند.
    • توپی را به سمت او هل دهید و از او بخواهید توپ را بگیرد.
    • با پرتاب توپ به سمت راست و چپ کودک و با افزایش سرعت توپ تمرین را سخت‌تر کنید.
    • تمرین برای تقویت هماهنگی و مهارت‌های حرکتی و تمرکز مناسب است.
    • از کودک بخواهید سکه‌ها را داخل قلک یا عدس را داخل بطری آب‌معدنی بیاندازد. یا به‌جای عدس از خلال‌دندان استفاده کنید. این تمرین برای افزایش توجه و تمرکز و هماهنگی چشم و دست مناسب است.
    • یک ظرف آب در اختیار کودک قرار دهید و از او بخواهید با یک‌تکه اسفنج آب را از درون ظرف خالی کند. یا با استفاده از اسفنج به گلدان آب بدهد این تمرین برای تقویت و تنظیم حس عمقی مناسب است.

۳ تا 6 سال

    • بازی توپ‌های رنگی

یکی از بازی‌های عالی در هوای گرم تابستان درست‌کردن یک ظرف آب پر از توپ‌های کوچک رنگی است.

کودک می‌تواند ضمن بازی، شمارش و رنگ‌ها را هم یاد بگیرد.

یعنی به تعداد شماره‌های روی لیوان‌ها، توپ‌های رنگی بیندازد یا توپ‌های هم‌رنگ را درون یک لیوان بیندازد.

ظرف توپ یک نمونه مناسب بازی برای کودکان ۳ساله و بالاتر است.

    • بازی خانه‌سازی

ابتدا به کودک ایده دهید تا با کمک این لگو ها چه شکلی درست کند.
مثلا برج یا پل یا شکل مورد نظر را ازش روی شکل الگو (راهنمای خود بازی) به کودک نشان دهید. بعد میتوانید در مرحله اول خودتان آن را یکبار در مقابل کودک درست کنید.
در مرحله دوم آن را خراب کنید و دوباره شروع به ساختن آن کنید و از کودک بخواهید قسمت یا قطعه آخر رابسازد.
در مرحله سوم از خود کودک بخواهید تا شکل را خراب کند و خودش شروع به ساختن آن کند و در حین ساختن به او کمک کنید .
ساختنیها به عنوان بازی برای کودکان 3 ساله به بالا به نوع خود جذاب اند.

    • بازی آبرنگی

وسایل موردنیاز:
آبرنگ، کاغذ، نی نوشابه
از کودک بخواهید تا با آبرنگ روی کاغذ، با رنگ‌های مختلف یک‌شکل بکشد و قبل از خشک‌شدن با نی روی آبرنگ‌ها را فوت کند تا پخش شود. این بازی در رشد خلاقیت کودک بسیار تأثیرگذار است، به‌علاوه رنگ‌ها موجب تقویت روحیه کودکان و شادی بیشتر آن‌ها می‌گردند.

  • 6 تا 10 سال

    •  بازی آینه

به بچه‌ها بگویید که به دو گروه تقسیم شوند. یک عضو از این گروه‌ها، حرکات خنده‌دار و بچه لمس شانه، لمس، مثل ادا و شکلک درآوردن … زانو، چرخیدن، پریدن، نشستن، خاروندن سر و (و در عین حال مناسب) انجام می‌دهد، در حالی که بقیه به طور همزمان هر کاری را که اون انجام میده را مثل یک آینه کپی می‌کنند.

    •  در جستجوی گنج

بچه‌ها عاشق پیداکردن اشیا گمشده هستند، به‌خصوص وقتی پای یک جایزه هم در میان باشد. ابتدا نکات بازی را روی تکه کاغذی یادداشت کنید. خلاقیت داشته باشید. اولین نشانه را جایی بگذارید که پیداکردنش راحت باشد، مثلاً در ظرف غذای بچه. سپس بقیه نشانه‌ها را در جا‌های دیگر خانه مخفی کنید و مسیری را برای رسیدن به آخرین شیء پنهان ترسیم کنید. به‌جای جایزه می‌توانید چند سکه در اطراف خانه مخفی کنید. با این کار هم بچه‌ها سرگرم می‌شوند هم اگر برنده شوند می‌توانند سکه‌ها را در قلکشان بیندازند.

    • بازی لامسه

اکثر بچه‌ها عاشق لمس‌کردن و بازی‌های حسی هستند، به همین خاطر شکی نیست بچه‌ها این بازی سرگرم‌کننده را دوست خواهند داشت. یک جعبه کفش یا هر جعبه دیگری که دَر داشته باشد، پیدا کنید. یک طرف آن را سوراخ کنید – بزرگی سوراخ باید به انداز‌های باشد که یک‌دست به‌راحتی وارد آن شود. 

اگر می‌خواهید بازی شکل خلاقانه‌تری به خود بگیرد، جعبه را با چیز‌های زرق و برقرار و علامت سؤال تزیین کنید. برای شروع بازی چیزی درون جعبه قرار دهید و از بچه‌ها بخواهید حدس بزنند چه چیزی داخل جعبه است. آن‌ها می‌توانند در مورد شیء داخل جعبه سؤال هم بکنند یا شما می‌توانید آن‌ها را کمی راهنمایی کنید. 

برای اینکه هیجان بازی بیشتر شود می‌توانید از دانهٔ کدوتنبل تازه، رشتهٔ اسپاگتی، میوه، شانه یا اسباب‌بازی استفاده کنید. برای اینکه فضای رقابتی ایجاد کنید هر کدام از بچه‌ها زودتر متوجه شیء داخل جعبه شد، به او یک امتیاز بدهید.

نتیجه‌گیری

کودکان طیف اوتیسم از لحاظ ذهنی، حسی، رفتاری، اجتماعی دارای ویژگی‌های خاصی بوده که بهترین روش برای بهبود وضعیت آن‌ها استفاده از بازی‌درمانی است. بازی‌درمانی می‌تواند سرشار از تحریکات حسی مختلف باشد؛ همچنین می‌توان از بازی برای آموزش مفاهیم مختلف در کودکان اوتیسم استفاده کرد. 

یکی از مشکلات شایع در کودکان اوتیسم جدایی از اجتماع است که برای بهبود آن می‌توانید از جلسات بازی گروهی برای کودکان اوتیسم استفاده کنید؛ در این جلسات کودک قوانین اجتماعی، ارتباطی، عاطفی و رفتاری را می‌آموزد و به‌صورت عملی آموخته‌های خود را به کار می‌برد.

کدی لند فروشگاه آنلاین با خرید آسان و ارسال سریع در زمینه بازی های کودکانه و محصولات توانبخشی کودکان می‌باشد، که بهترین بازی ها و ابزارهای آموزشی برای رشد و توسعه کودکان را عرضه می‌کند.