تاثیر بازی های تعادلی بر کودکان؛ یکی از مهارتهای مهم در کودکان، هماهنگی حرکتی و تعادل است، که بر کیفیت زندگی روزمره کودکان تأثیر زیادی دارد. کودکان با انواع ورزشها و بازیها میتوانند، این مهارت را در خود پرورش بدهند. در ادامه، ضمن بررسی نقش تعادل و اهمیت آن برای رشد کودک، به تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان هم خواهیم پرداخت و یکسری بازی شاد و جذاب را، به شما معرفی خواهیم کرد.
تاثیر بازی های تعادلی بر کودکان
تعادل در بسیاری از جنبههای زندگی کودک نقش دارد. اگر خیلی ساده کارهای مختلفی، که در طول روز انجام میدهیم را مرور کنید، خواهید دید که چقدر تعادل در این کارها دارای نقش است. از بستن بند کفش و راه رفتن تا دوچرخهسواری. تعادل و هماهنگی از مهارتهای حرکتی درشت محسوب میشوند. این مهارتها به کودک کمک میکنند، تا کنترل بیشتری روی قسمتهای مختلف بدن خود دارا باشند و کودک بتواند در یک موقعیت تحت کنترل، بدن خود را نگه دارد و عمل خاصی را انجام دهد. تعادل دو شکل اصلی دارد. تعادل پویا برای زمانی است، که کودک حین حرکت هم بتواند، تعادل بدن خود را حفظ کند. تعادل ایستا هم مربوط به زمانی است، که در یک موقعیت ثابت بتواند، با کنترل خود را نگه دارد. تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان، در حفظ هر دو تعادل پویا و ایستا است.
لازم است که بین تعادل و هماهنگی تفاوت ایجاد شود. هماهنگی اعصاب و عضلات برای حرکت مؤثر بدن، موقع انجام کارهای مختلف ضرورت دارد. باید در هر حرکتی، بین اعضای مختلف هماهنگی باشد. مثل هماهنگی دست و چشم موقع نوشتن. یک تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان، همین هماهنگی بین اعضای مختلف بدن است.
چرا باید مهارت تعادل و مهارتهای حرکتی کودکان را تقویت کنیم؟
یکی از ضرورتهای رشدی کودکان، حفظ مهارت تعادل و مهارت حرکتی است. کودک برای انجام کارهای حتی ساده روزمره، مثل مسواک زدن هم به این مهارت نیاز دارد. این مهارتها استقامت بدنی کودک را افزایش میدهد و مانع از خستگی و خمودی او میشوند. در صورتی که کودک بتواند، مهارت تعادل و حرکت خود را تقویت کند، کمتر دچار حادثه میشود و صدمه کمتری خواهد خورد. او میتواند روی سطوح ناهموار حرکت کند و بدون از دست دادن تعادل انواع ورزشها را هم انجام دهد. وقتی مهارت تعادل و حرکت در کودکان قوی شود، آنها اعتماد به نفس بیشتری هم خواهند داشت. برای همین نباید از تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان در این سن غافل شد.
یک تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان، بالا بردن دقت و تمرکز آنها است. همانطور که در خصوص مهارت حرکتی هم گفتیم، این بازیها مهارت حرکتی کودک را هم تقویت میکنند. این بازیها عضلات بازو و پا و دست کودک را درگیر میکند و به افزایش توان آنها کمک میکنند. نکته مهم دیگر، آگاهی از بدن است، که توسط بازیهای تعادلی در کودکان ایجاد میشود. کودک با این بازیها، درکی از حرکت و فضای بدن، در ارتباط با سایر بخشهای بدن و چیزهای اطراف خود کسب میکند. هماهنگی چشم و دست، یک عنصر مهم دیگر است، که وقتی توپ به سمت کودک پرتاب میشود و باید آن را بگیرد، تقویت میشود.
از جمله موارد دیگر تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان، تقویت حس عمقی آنها است. آنها با این بازیها با حرکت و موقعیت بدن خود آگاه میشوند.
معرفی چند بازی تعادلی برای کودکان
با توجه به تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان، در ادامه چند بازی ساده که به حفظ تعادل و تقویت مهارتهای حرکتی کودکان کمک میکنند را، به شما معرفی میکنیم. مثلاً لیلی یک بازی قدیمی است، که بسیار ساده است و هزینهای هم ندارد. شما میتوانید در حیاط، کوچه یا پارک با کودک خود، لیلی بازی کنید و با این کار مهارت تعادلی او را تقویت کنید. «بنشین و پاشو» هم بازی قدیمی دیگری است، که روی مهارت تعادلی کودک تأثیر دارد. کودک در این بازی، با فرمان شما باید بنشیند و بلند شود. شوت زدن هم از کارهای سادهای است، که تعادل تک پای کودک را تقویت میکند. شما میتوانید هرکدام از این بازیها را، به خواست خود و متناسب با توان کودک، سخت و آسان کنید.
با یکسری ابزارهای ساده هم، میتوانید تأثیر بازیهای تعادلی بر کودکان خود را مشاهده کنید. مثلاً با «استپ» میتوانید، تعادل کودک را بسنجید و از او بخواهید یک پا را روی استپ قرار دهد و کاری انجام دهد. شما میتوانید با نوارهای رنگی هم، مسیری برای کودک تعیین کنید و بخواهید بدون اینکه پایش روی خط برود، در فضای بین دو نوار رنگی که شما قرار دادید راه برود. مثلا میتوانید از کودک بخواهید، دستش را هم باز کند و راه برود. یا به هر نحو دیگری کار را سختتر کنید. یک بازی تعادلی که از قدیم هم انجام میدادیم، حرکت زمانی است که کتابی روی سر کودک است. در این صورت، کودک باید طوری که کتاب نیفتد و با حفظ تعادل راه برود. شما با انواع توپها هم میتوانید کلی بازی تعادلی اختراع کنید.