فعالیت های حسی در کودک چیست؟ فعالیتهای حسی مهم ترین عواملی هستند که در رشد کودکان تأثیرگذارند. با توجه به اینکه حساسیتهای حسی کودکان در دوره اولین سالهای زندگی شکل می گیرند، ازین رو، اهمیت دادن به فعالیتهای حسی در این دوره بسیار مهم هستند.
در طول دوره کودکی، فعالیتهای حسی بسیار مهم و حیاتی هستند. این فعالیتها شامل تجربه کردن ابراز احساسات و احساسات جدید، شنیدن صداهای مختلف، لمس اشیاء مختلف، تجربه بویایی و چشایی و دیداری اشیای مختلف است. به طور کلی، فعالیتهای حسی به کودکان کمک میکنند تا مهارتهای مفیدی را از قبیل توجه، تمرکز، هماهنگی، تعقیب و گریز، توانایی پردازش حسی و حرکت را تقویت کنند.
فعالیتهای حسی به کودکان کمک میکنند تا با احساساتشان آشنا شوند و از طریق آنها احساس خود را به دیگران بیان کنند. با اطرافشان آشنا شوند و بهتر بفهمند چگونه دنیای پیرامونشان کار میکند. همچنین، فعالیتهای حسی به کودکان کمک میکنند تا با قواعد و انضباط آشنا شوند. برای مثال، بازیهایی که شامل تعقیب و گریز هستند، کمک میکنند تا کودکان بتوانند خود را بهتر کنترل کنند و در مواقع لزوم، مناسب عمل کنند.
مطلب پیشنهادی: بازی والدین با کودکان; فواید باورنکردنی که نمیدانید?
اهمیت فعالیتهای حسی در کودکان
گروههای خاصی از کودکان، مانند آنهایی که مبتلا به اوتیسم یا اختلال عملکرد یکپارچگی حسی هستند در درک و سازماندهی تمام محرکهایی که از طریق حواس به آنها وارد میشود مشکل دارند. کودکانی که در یکپارچگی حسی مشکل دارند میتوانند از فواید فعالیتهای حسی برای کودکان بهرهمند شوند. حقیقت این است که همه بچهها میتوانند از استفاده از حواس خود سود ببرند.
در اینجا برخی از فواید فعالیتهای حسی در کودکان آورده شده است:
- تفکر مستقل را ترویج میکند.
- به کودکان کمک میکند علت و معلول را درک کنند.
- رشد مهارتهای حرکتی ظریف را تشویق میکند.
- حافظه، مشاهده و مهارتهای حافظه را تقویت میکند.
- مهارتهای شناختی را تقویت میکند.
- توسعه زبان را ترویج میکند.
- خلاقیت و اکتشاف را تشویق میکند.
- به ایجاد اتصالات عصبی در مغز کمک میکند.
- از رشد شناختی و حل مسئله حمایت میکند.
- تعاملات اجتماعی و خلاقیت را تقویت میکند.
- مفاهیم ریاضی و علمی را معرفی میکند.
- زبان توصیفی و بیانی را تشویق میکند.
تقویت فعالیت های حسی در کودک
۱. بازیهایی که شامل لمس و بازی با مواد مختلف مانند خمیر بازی، شن و ماسه و غیره هستند، میتوانند کودک را در تجربه حواس حسی مختلف قرار دهند.
۲. بازیهایی که شامل حرکات مختلف مانند تعقیب و گریز، پرش و پریدن و غیره هستند، به کودک کمک میکنند تا توانایی های حرکتی خود را بهبود ببخشد.
۳. فعالیتهای موسیقی و مشارکت در اجرای نوازندگی و آواز خوانی، میتواند به کودکان کمک کند تا در تجربه صداهای مختلف شرکت کنند.
۴. فعالیتهای هنری مانند نقاشی و رنگآمیزی، کودکان را در تجربه رنگها، الگوها و فرمهای مختلف قرار میدهد.
۵. فعالیتهای بیرون از منزل مانند قدم زدن در پارک، بازدید از موزه، گردش در شهر و غیره میتواند به کودکان کمک کند تا با تجربه های جدید و محیط های مختلف آشنا شوند.
با این حال، برخی از کودکان ممکن است با چالشهایی مانند اضطراب، تحریک پذیری بالا یا اختلالات حسی مواجه شوند که مانع از انجام فعالیتهای حسی مناسب میشوند. در این صورت، مربیان و والدین باید با یک متخصص حسی مشاوره و همکاری کنند تا بهترین راه حلها را برای حل مشکلات کودک پیدا کنند.
در نهایت، مهم است که فعالیتهای حسی به عنوان یک جزء حیاتی از رشد کودکان در نظر گرفته شود. این فعالیتها میتوانند به کودکان کمک کنند تا به شکل مناسبی در زندگی شان عمل کنند و به عنوان یک بزرگسال موفق شوند. به این دلیل بسیار حائز اهمیت است که مربیان و والدین، برای تقویت فعالیت های حسی کودکان فرصت و محیط مناسبی را فراهم کنند و آنها را به شکل قابل توجهی تشویق کنند. با این کار، کودکان با تفاوتهای حسی آشنا می شوند و زندگیشان را بهتر و پرمعنا تر درک خواهند کرد.
مطلب پیشنهادی: افزایش هوش در کودکان; راهکارهای مفید و کاربردی✌
مزایای بازی حسی
- با انواع بافتها، سلیقهها و اشیاء میتواند به کودک شما کمک کند تا راههای جدیدی برای صحبتکردن درباره جهان بسازد. این عامل یکی از فواید بازی حسی برای کودکان است. از آنها بخواهید آنچه را که میبینند، میچشند، بو میکنند، میشنوند یا لمس میکنند را توصیف کنند.
- رشد زبانی و تعاملات اجتماعی کودکان را تقویت میکند. این دسته از بازیها بسترهای گفتگوی خوبی با کودکان فراهم میکند. کودک طی بازی واژگان و ساختارهای زبانی جدید را میشنود.
- در رشد و افزایش عملکرد حافظه نیز مؤثر است. تجربیات حسی مختلف در حافظه حسی ذخیره میشوند. این حافظه برای شروع فرایند درک و کسب دانش ضروری است.
- برای آرامکردن کودکان مضطرب بسیار عالی و کارآمد است. این دسته از بازیها موجب آزادسازی نوروکمیکالهایی در مغز کودک میشود که بسته به نوع فعالیت، تا دو ساعت باقی میماند و باعث آرامش کودک میشود.
- مهارتهای حرکتی ظریف مهارتهایی هستند که به توانایی استفاده و هماهنگکردن گروههای ماهیچهای کوچک نیاز دارند و برای نوشتن، بستن بند کفش، بستن دکمهها و زیپ و دیگر موارد مهم هستند. فعالیتهای حسی اغلب شامل ایجاد مهارتهای حرکتی ظریف با کاوش در اسباببازیها و سایر اشیاء با نیشگونگرفتن، ریختن و بندزدن میشود.
نتیجهگیری
فعالیتهای حسی ابزار مهمی است که میتواند رشد زبان و مهارتهای حرکتی کودک شما را تشویق کند. همچنین فعالیتهای حسی در کودکان باعث ایجاد حس مثبت در آنها میشود. در ضمن فعالیتهای حسی به کودکان این امکان را میدهد که آستانههای خود را برای اطلاعات حسی مختلف اصلاح کرده و به مغزشان کمک میکند تا ارتباطات قویتری با اطلاعات حسی ایجاد کند و یاد بگیرد که چه مواردی مفید هستند و چه مواردی را میتوان فیلتر کرد.
باسلام خوبی