آرت تراپی یا هنردرمانی چیست؟+ مهم ترین تکنیک های هنردرمانی

هنر درمانی چیست| کدی لند

هنر درمانی چیست؟ به نظر شما هنر‌درمانی چیست و چه فوایدی می‌تواند داشته باشد؟ آیا هنردرمانی فقط برای افراد علاقمند به هنر و هنرمندان مناسب است یا همه ما می‎‌توانیم از این تکنیک درمانی برای بهبود حالات روحی خود استفاده کنیم؟ برای پاسخ به این سوال و آشنایی بیشتر با تکنیک‌های مختلف هنردرمانی ادامه مطلب را از دست ندهید.

هنردرمانی چیست؟

در هنردرمانی با اقداماتی خلاقانه به افراد کمک می‌شود تا بتوانند خود را بهتر بشناسند و همچنین مهارت‌های مقابله‌ای جدید بدست آورند. از هنر در این شیوه درمانی برای کشف احساسات، خودآگاهی، مقابله با استرس، افزایش عزت نفس و بهبود مهارت‌های اجتماعی استفاده می‌شود. 

با بهره‌گیری از فرصت‌های حرکتی، حسی، ادراکی و نمادین سعی می‌کند تا روان انسان را کنکاش کند. هنردرمانی توسط متخصصین هنردرمانی، روانشناسان و مشاوران استفاده می‌شود و می‌توان آن را یک روش تکمیلی در کنار دیگر روش‌های درمانی دانست.

تأثیر هنر در درمان روح و روان

هنر در درمان روح و روان تأثیر بسیار زیادی دارد. تحقیقات نشان داده است که هنردرمانی می‌تواند بسیاری از اختلالات روانی مانند پرخاشگری و خشم را بهبود ببخشد. مغز انسان در خلق آثار هنری هورمون‌های مفیدی ترشح می‌کند که باعث می‌شود بتواند ارتباط مفیدتری با محیط خود برقرار کند.

تأثیر روانشناسی هنر در هنر‌درمانی چیست؟

روانشناسی هنر نیز یک گرایش میان‌رشته‌ای است که به درک ویژگی‌های هنری کمک می‌کند. در واقع در روانشناسی هنر دو علم روانشناسی و هنر باهم ترکیب شده‌اند تا به شیوه‌ای هنری از روانشناسی برای بهبود حالات انسانی استفاده شود. 

به تخلیه هیجانات ما کمک می‌کند و همچنین باعث می‌شود تا تمرکز خود را تقویت کرده و بتوانیم افکار خود را مدیریت کنیم. یکی از بهترین شیوه‌های بیان احساسات است و با تحریک ناخودآگاه به ما کمک می‌کند تا به برون‌ریزی احساسات خود بپردازیم.

یکی از کارکردهای درمانی مهم هنردرمانی مبدل کردن افکار منفی به مهارت‌های مثبت است و این کار به افزایش حس رضایت درونی ما هم می‌انجامد. با هنردرمانی استعدادها و مهارت‌های فرد تقویت شده و ارتباطی موثر با خود، اطرافیان و محیط پیرامون برقرار خواهد کرد.

جلسات هنردرمانی به چه صورت است؟

جلسات هنردرمانی به صورت فردی یا گروهی برگزار می‌شود و با کلاس هنر فرق دارد. در این جلسات به شما هنر خاصی آموزش داده نمی‌شود، بلکه بیشتر تلاش بر این است که از پشت کار هنری فرد، به درونیات او پی برده شود. قرار نیست فرد در جلسات هنر‌درمانی شاهکار هنری خلق کند؛ مثلاً در یک جلسه درمانگر با مراجع صحبت می‌کند تا انگیزه او و مشکلاتش را جویا شود. 

بعد شیوه‎‌های مختلف هنری را به فرد پیشنهاد می‌کند و او مطابق با روحیات خود یک شیوه هنری را انتخاب می‌کند. زمانی که مراجع در حال کار هنری است، درمانگر، نظری روی اثر هنری فرد نمی‌دهد، بلکه بیشتر به دنبال احساسات پشت اثر هنری و تفکرات فرد است.

هنر‌درمانی برای چه سنی مناسب است؟

هنردرمانی برای کلیه سنین مناسب است. برای اینکه فرد تحت هنردرمانی قرار بگیرد، نیاز نیست که در گروه سنی خاصی باشد؛ مثلاً هنردرمانی در کودکان می‌‌تواند با نقاشی کشیدن انجام شود و روشی مناسب برای آگاهی از درونیات کودک خواهد بود.

انواع هنر‌درمانی

تکنیک‌های هنردرمانی متنوع است. از جمله این تکنیک‌ها طراحی، نقاشی، مجسمه‌سازی، عکاسی، کلاژ و نقاشی با انگشت است. این تکنیک‌ها کمک می‌کنند تا عملکردهای شناختی، حسی-حرکتی و عزت نفس فرد بهبود پیدا کند.

  • انجام فعالیت با خاک رس یکی از انواع هنردرمانی است که محبوبیت زیادی دارد. 

تماس دست با خاک حس خوبی در بدن ایجاد می‌کند و آثار هنری تولید شده از آن نیز می‌تواند منجر به برون‌ریزی هیجانات و احساسات فرد شود.

  • درست کردن کلاژ از جمله روش‌هایی است، که برای افرادی که در تصمیم‌گیری مشکل دارند به‌کار می‌رود.

 چون در کلاژ تصاویر بازسازی می‌شود، و این روش در بیان احساسات و افکار منفعلانه‌تر است.

  • یکی دیگر از رایج‌ترین تکنیک‌های هنر‌درمانی نقاشی است؛ 

نقاشی رویکردی آزاد است و افراد می‌توانند با هرچیزی حتی انگشتان خود احساساتشان را روی بوم یا صفحه کاغذ بیاورند.

  • از دیگر شیوه‌های هنردرمانی عکاسی کردن است. 

انتخاب سوژه عکاسی توسط فرد در این شیوه کمک زیادی به درمانگر می‌کند تا با آنچه در ذهن مراجع می‌گذرد بیشتر آشنا شود.

نتیجه‌گیری

در این مقاله تلاش کردیم تا بدانیم هنر‌درمانی چیست و چگونه انجام می‌شود. کاربرد هنر‌درمانی در بهبود انواع اختلالات ثابت شده است و این شیوه توانسته مقبولیت قابل توجهی بین گروه‌های سنی مختلف بدست آورد. در هنر‌درمانی از فعالیت‌های خلاقانه و هنری برای بهبود حالات روحی و جسمی افراد استفاده می‌شود. 

به فرد کمک می‌کند تا احساسات خود را به شیوه‌ای هنری بیان کند و بخصوص برای کودکانی که قادر به بیان احساسات و حالات خود نیستند، بسیار کاربردی است.

 جلسات هنردرمانی هم به صورت فردی و هم به صورت گروهی برگزار می‌شود. 

همچنین انواع مختلف آن شامل نقاشی، تئاتردرمانی، موسیقی‌درمانی و عکاسی می‌شود. هدف از هنردرمانی ایجاد ارتباط چندحسی و بصری و استفاده از خلاقیت فرد است تا انواع اختلالات روانی، استرس، افسردگی، اضطراب و اختلالات خوراک بهبود داده شود.

کدی لند فروشگاه آنلاین با خرید آسان و ارسال سریع در زمینه بازی های کودکانه و محصولات توانبخشی کودکان می‌باشد، که بهترین بازی ها و ابزارهای آموزشی برای رشد و توسعه کودکان را عرضه می‌کند.