کاردرمانی کودکان چیست؟ کاردرمانی به طور ساده و خلاصه به افرادی که با کارهای روزمره مشکل دارند کمک میکند. کاردرمانی برای بهبود مهارتهای حرکتی، تعادل و هماهنگی عصب و عضله است. کاردرمانی میتواند به کودکان در انجام کارهای اساسی کمک کند که این میتواند اعتمادبهنفس آنها را بهبود بخشد.
کاردرمانی کودکان چیست؟
فعالیتهای روزمره که اشخاص آنها را در خانه و اجتماع برای ایجاد مفهوم و هدف در زندگی و پر کردن زمان انجام میدهند، بهعنوان کار شناخته میشوند. کاردرمانگران که با چالشهای مرتبط با رشد کودکان و تأثیر این چالشها بر دخالت آنها در فعالیتهای روزانه در منزل، مدرسه و جامعه آشنا هستند، از طریق بهکارگیری رویکردهای علمی، به کودکان در پرورش مهارتهای حرکتی دقیق، ابراز بهتر احساسات، خودمراقبتی، مهارتهای اجتماعی، کنترل احساسات و یادگیری یاری میرسانند. در جریان کاردرمانی، والدین با کاردرمانگران همکاری میکنند تا برنامهای مداخلهای و مخصوص برای فرد طراحی کنند؛ بهاینترتیب کودکان میتوانند به حداکثر پتانسیل خود دست یابند و بهبودی در کیفیت زندگی آنها حاصل میشود.
این درمان ممکن است شامل جلسات انفرادی، گروهی، حمایت در خانه و مدرسه و ورکشاپهایی برای والدین و معلمین باشد. اگر کودک یا دانشآموز شما در مهارتهایی نظیر گرفتن توپ، نقاشیکردن، انجام سرگرمیهای مختلف، موارد مرتبط با کارهای روزمره نظیر خوردن و خوابیدن، مدیریت احساسات، یا حفظ تمرکز در مدرسه با مشکل مواجه است، بدانید کار درمانگران قادرند این مشکلات را حل کنند.
وظایف کاردرمانگر کودک چیست؟
در قدم اول، کار درمانگر کودک نقاط ضعف و قوت او را شناسایی میکند. با شناسایی و ارزیابی مشکلات کودک در زمینههای حیاتی، او مداخلاتی را برنامهریزی میکند تا زمینه رشد سالم و کسب مهارتهای ضروری موردنیاز برای انجام فعالیتهای روزمره را کسب نماید و مانند باقی همسالان خود بتواند وظایف خود را انجام داده و در تعامل با دوستان خود موفق شود. کار درمانگر با شناسایی علت ریشهای ضعف کودک در جنبههای شناختی، حرکتی، احساسی و اجتماعی و درمان آن میتواند به یادگیری مهارتهایی که در آنها ضعف دارد، کمک نماید تا به طور اساسی مهارتهای لازم در زمان حال و آینده را کسب نماید.
داشتن پایهای قوی از مهارتها اجازه میدهد که آنها اعتمادبهنفس بیشتری کسب کنند. انجام موفقیتآمیز یک مهارت سبب تشویق کودکان جهت انجام فعالیتهای مستمر و تجربه راههای جدید و کسب نتایج بهتر میشود. در حقیقت، موفقیت پایه و اساس یادگیری است. کاردرمانگر از طریق بازیهای معنادار، خلاقانه و برنامهریزی شده که مناسب سن کودک است، راهحلهایی جهت انجام فعالیتهای روزمره را ارائه میدهد.
کاردرمانگران کودک سعی میکنند تا علت اصلی تأخیر یا محدودیتهای کودک در زمینه مهارتهای حرکتی ظریف، مهارتهای شناختی، رشد اجتماعی و ایجاد روند خودمراقبتی را بیابند. آموزش و کسب مهارت در این زمینهها ضروری است، زیرا این مهارتها در کنار یکدیگر باعث میشوند تا کودکان رشد سالمی داشته و به بزرگسالانی با عملکرد خوب تبدیل شوند.
کاردرمانگر کودک چگونه میتواند به کودک کمک نماید؟
کودکان دوست ندارند که در طی مراحل درمان فقط بنشینند، بنابراین کاردرمانگر تلاش میکند تا جلسات درمان را مانند یک بازی شبیهسازی نماید. با شرکت در فعالیتهای انگیزشی مانند بازیهای گروهی، ساخت کاردستی و بازی با اسباببازی کودکان درعینحال که تفریح میکنند، قادر به توسعه مهارتهای خود نیز هستند. کاردرمانگر کمک میکند تا کودکان مهارتهایی شناختی، فیزیکی و حسی ضروری را توسعه داده و بتوانند وظایف روزانه خود را به طور مستقل انجام دهند. همچنین، کاردرمانگر میتواند به کودکان یاد دهد که چگونه به دنیای پیرامون خود که سرشار از احساس است در هنگام بازی با دوستان خود پاسخ دهند و بهسادگی از زندگی لذت ببرند.
مطلب پیشنهادی: مراحل رشد و بازی در کودکان
کاردرمانی برای چه کسانی مفید است؟
کودکان با هر گونه چالش یادگیری، حسی یا رشدی از جمله موارد زیر میتوانند از کاردرمانی بهرهمند شوند:
- رشدی
- چالشهای یادگیری
- تأخیر در مهارتهای حرکتی
- عدم تمرکز در برنامهریزی و انجام وظایف · اختلال طیف اوتیسم، اختلال بیشفعالی و نقص توجه، نارساخوانی (دیسلکسیا) و سایر مشکلات یادگیری
- اختلالات پردازش حسی
- سلامت روان و مشکلات رفتاری
- فلج مغزی و اسپینا بیفیدا
- داشتن مشکلات کروموزومی، ژنتیکی یا آسیبهای ناشی از ضربه
درمان و آموزش مهارتهای مختلف در کاردرمانی کودکان اوتیسم
کاردرمانی کودکان اوتیسم نیازمند درمانهای مختلف شناختی، رفتاری و حرکتی است. پس از انجام ارزیابی، تنظیم یک برنامه روزانه برای هر یک از روشهای درمانی زیر لازم است؛
- درمانهای جسمی و حرکتی، مانند برنامه تمرینی برای افزایش و حفظ تعادل کودک،
- گفتاردرمانی که شامل جلساتی برای بهبود اختلالات گفتاری کودک و افزایش قدرت تکلم او میشود.
- آموزش مهارتهای شخصی و خودیاری که فعالیت روزانه مانند لباس پوشیدن، مسواکزدن را شامل میشود.
- رفتاردرمانی، که به کاهش رفتارهای تکراری، آسیب رساندن به خود منجر میشود.
- آموزش مهارت اجتماعی، که یکی از مشکلات اصلی کودکان اوتیسمی است.
- بازیدرمانی، کاردرمانگر بهعنوان روش اصلی از آن استفاده میکند. بازی با لگو (یا آجرهای بازی)، بازیهای تقلیدی و پرتحرک با الگوی خاص را میتوان جزء کاربردیترین بازیهای کودکان در جلسات کاردرمانی نام برد. همچنین جلسات کاردرمانی شامل استفاده از ترامپولین، تاب، دوچرخهسواری و تمرینات متعدد راهرفتن برای حفظ تعادل نیز میشود.
- درمان یکپارچگی حسی، کودکی که نمیتوانند اطلاعات حسی مختلف را پردازش و انتخاب کند، دارای مشکلات حسی است. اختلال یکچارچگی حسی عدم تعادل و عدم درک موقعیت بدن در فضا و … را نیز شامل میشود. انواع تحریکهای حسی، مانند شنیداری، بویایی و… جزو این روش درمانی هستند. همچنین ماساژ عمقی عضلات، فشاردادن زانوها، پوشیدن جلیقه وزنی را نیز میتوان برای این نوع درمان نام برد.
نتیجهگیری
برخی از کودکان در تسلط بر مهارتهایی که به آنها امکان میدهد بهتنهایی محیط خود را بررسی و پیمایش کنند، مشکل دارند. آنها ممکن است با مهارتهای حرکتی خوب یا ضعیف، پردازش حسی، مهارتهای ادراکی – تصویری و سایر ناتواناییها روبرو شوند. در این موارد، کاردرمانی کودکان میتواند تفاوت زیادی برای کودکان ایجاد کند.
هدف از کاردرمانی کودکان کمک به استقلال یافتن کودکان در همه زمینههای زندگی است. یک متخصص کاردرمانی میتواند در پرورش مهارتهایی که روزانه با آنها سروکار دارند؛ مانند غذاخوردن و لباس پوشیدن به کودکان کمک کند. کودکان با تأخیر در رشد میتوانند از طریق روشهای اجتماعی و عاطفی با همکاری با یک درمانگر گامهای قابلتوجهی بردارند.